środa, 9 lipca 2014

Pasta z suszonych pomidorów i oliwek :) Do wegańskich bezglutenowych kanapek :)

Ostatnio zdarza nam się zjeść kanapkę z genialnym chlebkiem gryczanym pysznej nowo odkrytej piekarni bezglutenowej :) I tak coś do tego chlebka by się smacznego i zdrowego przydało :) Robię zatem różne różniste pasty i kremy. Dziś podzielę się z Wami jedną z nich:) Pasta z suszonych pomidorów i zielonych oliwek :) Pyyszna!
 
 

 Składniki:
- 2 szklanki suszonych pomidorów (najlepiej bez zalewy lub w oliwie z oliwek)
- 1 szklanka zielonych oliwek (bez konserwantów!)
- łyżka pestek słonecznika
- 1-2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- pieprz
- oliwa z oliwek
 

 
Przygotowanie:
Pomidory bez zalewy namaczamy chwilę w ciepłej wodzie (jesli pomidory są w oliwie z oliwek to wyjmujemy i odsączamy). Przekładamy do miski, dodajemy oliwki (bez pestek), pestki słonecznika, czosnek, bazylię, trochę oliwy z oliwek (jeśli pomidory były w oliwie to można już nie dodawać) oraz pieprz. Miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy, ewentualnie pieprzu :) Smarujemy świeży chlebek, podajemy z sałatą, pieczoną cukinią, papryką i innymi świeżymi warzywami :)
Smacznych i zdrowych kanapeczek :-D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...