Bezglutenowy chlebek cukiniowo-bananowy, bez mąki, nabiału i cukru.

Dziś dla odmiany od zwykłych ciast i ciastek oraz z myślą o jutrzejszym śniadaniu postanowiłam zrobić chlebek cukiniowo-bananowy.. No i niestety :(( Marne szanse z tym śniadaniem... BO WYSZEDŁ TAAAKIII DOBRYYYYY!!!!!! Ze prawie cały został pochłonięty!!!! Nooo i chyba będę musiała zrobić drugi pffffffff... ;-)
Chlebek jest bezglutenowy, bez mąk, bez cukru i nabiału, WEGAŃSKA PYSZNOŚĆ!! :-)


Składniki (ma formę 11x25 lub troszkę mniejszą)
- 1 szklanka mąki gryczanej lub ryżowej lub białej kaszy gryczanej/ryżu pelnoziarnistego zmielonego mąkę (dobrze jest przez mieleniem uprażyć)
- 3/4 szklanki mąki z quinoa lub kaszy zmielonej na mąkę (jeśli nie masz, użyj wyżej wymienionej mąki) 
- łyżka lnu złocistego
- 1 duży zmiksowany banan
- 2/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki startej cukinii
- łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia z kamienia winnego
- łyżeczka wanilii
- łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki ksylitolu


Przygotowanie:
Kaszę gryczaną, quinoa oraz len zmiel na mąkę lub użyj gotowych mąk z tych ziaren. Przesyp je do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól, wanilię i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj (możesz użyć sprzętu wysokoobrotowego na opcję "mieszanie"). Przełóż ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu około 40 minut. Chlebek jest cudowny na śniadanie z dżemem, czy masłem orzechowym, ale również na lekki obiad z ostatnim moim odkryciem: marchewką julienne w sosie słodkim curry z czarnuszką :-) 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty