piątek, 1 sierpnia 2014

Domowe wegańskie pesto :)

W piątkowy wieczór zachęcam Was do zarobienia własnego weganskiego pesto :-) zbuntujmy się przeciwko sloikowym, drogim gotowcom! Pesto jest tak proste,że aż szkoda nie zrobić go samemu :-) U mnie wersja wegańska, czyli bez parmezanu. Nabialozercy mogą go dołożyć. Zamieniłam również orzechy na pestki słonecznika i też jest pysznie. Zielone pesto nr.1 :-D 





Składniki:
- duuuży pęczek świeżej bazylii (ok 150 g.)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki pestek słonecznika
- oliwa z oliwek
- sól himalajska


Przygotowanie: 
Zmiksować dokładnie wszystkie składniki dodając po woli oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. (chociaż podobno lepiej jest ucierac, ale nigdy nie mam na to czasu:)) Pod koniec doprawić drobno zmielona solą himalajską :-) Podawać z makaronami, warzywami, czy też na kanapkach.. :-)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...