niedziela, 3 sierpnia 2014

Gryczano-jaglane tradycyjne racuchy z jabłkami i wanilią!! Bezglutenowe, wegańskie, po prostu pyszne i energetyczne!! :)

Przerabianie papierówek własnych ciąg dalszy ;-) Dziś wyjątkowo tradycyjnie (jak nie u mnie;-)), ale i ogromnie zdrowo! Gryczano -jaglane racuchy z jabłkami i wanilią. Babcina wersja bezglutenowa, bez mąki i oczywiście wegańska! Zjadłam na śniadanie przed dzisiejszym treningiem i energia buchała dosłownie uszami ;) :)
Składniki na ok 21 szt:
- 3 szklanki obranych i pokrojonych na małe kawałki jabłek (u mnie papierówki), mogą być starte, ale wyjdzie wtedy zapewne troszkę więcej..
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 szklanka zmielonej na mąkę białej kaszy gryczanej lub szklanka mąki gryczanej
- 2 łyżki ksylitolu + 1 łyżka do zmielenia na puder (lub innego zdrowego słodzidła)
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe, konopne, jaglane itp.)
- 2 łyżki zmielonego na mąkę lnu złocistego lub mąki z tapioki, żeby uniknąć podgrzewania oleistych :))
- 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
- 1 płaska łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia z kamienia winnego
- 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
- szczypta soli himalajskiej



 Przygotowanie:
Do pokrojonych jabłek dodaj kaszę jaglaną, wymieszaj. Dodaj mąkę gryczaną, len zmielony, wanilię, kurkumę, proszek do pieczenia i/lub sodę, wymieszaj. Dodaj olej kokosowy i mleko, ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Smaż racuchy na patelni beztłuszczowej wykładając na nią po jednej łyżce masy. Pamiętaj, że te racuchy bardzo nie rosną, ponieważ nie zawierają glutenu, ani pszenicy. W związku z tym musisz wykładać trochę wyższą masę na patelnię (ok 1 cm grubości). W międzyczasie zmiel w młynku do kawy jedną łyżkę ksylitolu na puder. Posypuj pudrem gotowe racuchy :)
Pierwsze zdrowe racuchy przypominające mi te babcine :) :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...