niedziela, 24 sierpnia 2014

Placki bananowe z kaszą jaglaną i musem malinowym! Bez dodatku cukru, bezglutenowe, bez mleka i laktozy!!

 Dziś pracuję, trenuję, sprzątam, gotuję, piekę.. I jakoś nie mam już siły ;-) Po prostu.. placki bananowe z kaszą  jaglaną i musem malinowym! Bez dodatku cukru, bezglutenowe, bez mleka i laktozy, wegetariańskie!! Jedzcie!! Mniaam!!! Idę sprzątać dalej...

Składniki (na 2-3 osoby):
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- czubata łyżka mąki gryczanej lub ryżowej (opcjonalnie, bez mąki też wychodzą)
- 2 banany
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- szczypta kurkumy dla zdrowia
- szczypta wanilii
- szczypta soli
- ewentualnie troszkę oleju kokosowego przed pierwszym smażeniem (ja smażę bez dodatku tłuszczu i placki się udają idealnie ;-))


Przygotowanie:
Placki:
Banana obierz ze skórki, przełóż do miski. Jajka umyj, rozbij do miski z bananem. Dodaj wanilię, kurkumę i sól i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj kaszę jaglaną i łyżkę mąki, wymieszaj. Smaż placki wykładając jedną łyżkę ciasta na patelnię. Przed pierwszym smażeniem możesz rozpuścić na patelni troszkę oleju kokosowego. 
Mus malinowy:
Szklankę malin zmiksuj blenderem. Podawaj przekłądając placki musem malinowym. Udekoruj wiórkami kokosowymi i listkiem świeżej mięty :)

Smacznego śniadania!!



2 komentarze:

  1. Wyglądają O-B-Ł-Ę-D-N-I-E! Bananowe, z sosem malinowym i w dodatku z moją ulubioną kaszą? Biorę bez wahania!
    Jestem tutaj pierwszy raz, ale widzę tyle apetycznych i zdrowych przepisów, że zostanę tu na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...