poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Spaghetti z czarnego ryżu z pesto botwinkowym, suszonymi pomidorami i melisą, wegańskie, bezglutenowe!

Dziś szybki, zdrowy i sycący obiad. Jak zwykle u mnie bezglutenowy i wegański. Spaghetti z czarnego ryżu z botwinkowym pesto, suszonymi pomidorami i melisą :) Pesto możecie śmiało przygotować dzień wcześniej, żeby potem tylko wymieszać z makaronem i hop na talerze :) 
Coś INNEEEGOO i coś PYSZNEEGO!!
 
 
Składniki (na dwie porcje):
- ok 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti z ryżu czarnego (u mnie BIO marki TERRASANA)
- 2-3 pęczki botwinki (same liście, bez łodyg)
- 2-3 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok 4-5 suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- kilka świeżych liści melisy

 
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazań producenta. Liście botwinki umyj, dokładnie osusz! Posiekaj, przełóż do blendera. Dodaj czosnek, bazylię, pestki słonecznika i zmiksuj na gładką masę. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzej przed podaniem. Suszone pomidory pokrój na paski. Pesto wyłóż na makaron (możesz wymieszać pesto z makaronem w trakcie podgrzewania). Na wierzchu ułóż paski suszonego pomidora i liście świeżej melisy :)
 
Jedzciieee :-)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...