niedziela, 17 sierpnia 2014

Szarlotkowy pudding chia z orzechami włoskimi :) Wegański, bez cukru! :D

Kilka razy już robiłam pudding chia. Ale każdy z nich jest już znany i taki zwyczajny. Dziś postanowiłam do puddingu wykorzystać resztki papierówek z własnego zbioru:) I tak powstał szarlotkowy pudding chia :D :) Ciekawy zarówno na szybkie śniadanie, jak i na deser ;-)
 
 
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże łyżki nasion chia
- kubek (ok 250 ml) mleka roślinnego, najlepiej orzechowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1/3 łyżeczki wanilii
- 2 papierówki
- garść orzechów włoskich
- cynamon
- szczypta kurkumy
- ewentualnie łyżeczka słodzidła np. ksylitolu lub syropu klonowego (w zależności od słodkości jabłek)
- płatki migdałów, jagody goi, listek mięty lub melisy do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
Pudding zaczynamy przygotowywać dzień przez podaniem lub przynajmniej kilka godzin. Nasiona chia wsyp do kubka z mlekiem, dodaj wanilię, słodzidło, wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce (lub minimum na kilka godzin). Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i lekko pokrusz, przesyp do miseczki, odstaw. Papierówki obierz, pokrój na kostkę, podsmaż na patelni beztłuszczowej. Pod koniec smażenia dodaj cynamon, kurkumę i ewentualnie łyżkę słodzidła. Zdejmij z patelni, odstaw. Przed podaniem wyjmij pudding z lodówki. Przełóż do szklanek lub pucharków. Papierówki wymieszaj z uprażonymi orzechami włoskimi, wyłóż na pudding. Posyp płatkami migdałów i jagodami goi oraz udekoruj listkiem mięty lub melisy.

4 komentarze:

  1. mmmmm pyszny, zdrowy, a do tego kolorowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Zapraszam do akcji http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jablka-wolnosci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam chia, muszę spróbować deseru z jabłkami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taak! Chia ze wszystkim smakuje genialnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...