poniedziałek, 15 września 2014

Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami! Bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie!! :-)

Od dłuższego czasu męczy mnie ochota na ciacho ze śliwkami. No i wreszcie nadszedł ten cudowny dzień :D :) Tradycyjnie już, bez cukru, bez mąki, bez nabiału, bez glutenu, wegańskie czekoladowe pyszności :-) I te śliwy!!! :D
 
 
Składniki (na formę 23x28cm):
- 1 białej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę (lub  ewentualnie mąki gryczanej)
- 1/2 szklanki ryżu basmati pełnoziarnistego lub białego zmielonego na mąkę (możesz użyć odwrotnych proporcji lub TYLKO mąki gryczanej lub ryżowej, przy samej gryczanej może być trochę cięższe, wg mnie lepiej steż amemu zmielić kaszę niż kupować gotową mąkę)
- 3 łyżki lnu złocistego zmielonego na mąkę
- pół szklanki surowego kakao np. Surovital lub karobu (może być pół na pół)
- 3/4 szklanki ksylitolu (jeśli macie niski poziom słodkości i słodkie śliwki to spokojnie wystarczy nawet 1/2 szklanki) + ewentualnie 1 łyżeczka (do posypania jako puder, opcjonalnie)
- 2 łyżeczki wanilii
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe, ale idealnie wychodzi pół na pół kokosowe i np. migdałowe)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczony do formy płynnej)
- szczypta kurkumy
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia z kamienia winnego
- łyżeczka sody (opcjonalnie)
- ok13-16 śliwek, mniej więcej pół kg
 
 
Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki, odstaw. Kaszę, ryż i len zmiel na mąkę w młynku do kawy. Przesyp do sprzętu wysooobrotowego lub do miski. Dodaj wanilię, kakao/karob, 3/4 szklanki ksylitolu, proszek do pieczenia , kurkumę i dokładnie wymieszaj (lub włącz robota kuchennego na mieszanie). Dodaj mleko kokosowe oraz olej kokosowy. Ponownie dokładnie wymieszaj/zmiksuj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu ułóż połówki śliwek przekrojoną częścią do góry. Piecz ok 30-35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Wystudź ciasto. Ewentualnie w młynku do kawy zmiksuj łyzkę ksylitolu na puder i posyp ciasto przed podaniem (na śliwkach od razu zniknie, ale na cieście troszkę zostanie ;) :) Smacznego!!

 

2 komentarze:

  1. tej pierwszej to ma być 1 szklanki kaszy białej tak?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś niedługi czasem temu powtórzyłam to ciasto z wcześniejszego wpisu właśnie ze śliwkami :) Polecam bardzo, bardzo :D
    Jednak moje wychodzi bardziej mokre niż wydaje się na fotografii :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...