środa, 3 września 2014

Genialna, banalna wędzona pasta paprykowa z tofu!! Do chleba, surowych, pieczonych lub grillowanych warzyw! Wegańska :)

Ostatnio zachciało mi się coś innego do chlebka gryczanego niż zwykle przygotowuję. Rzadko jem produkty sojowe ze względu na kontrowersje z nimi związane. Ilu specjalistów, książek, artykułów branżowych, tyle opinii. Na ich podstawie wybrałam ogólne zasady dotyczące konsumpcji produktów sojowych:
- soi pod żadną postacią nie podajemy dzieciom
- produkty sojowe mogą racjonalnie od czasu do czasu konsumować osoby zdrowe
- kobiety w okresie przekwitania mogą konsumować trochę więcej, produktów sojowych ze względu na zawarte w nich fitoestrogeny
- produkty sojowe nie czynią mężczyzn bardziej kobiecymi!!
- jeśli decydujemy się na produkty sojowe to sięgajmy tylko po te najzdrowsze i najlepszej jakości, ekologiczne, wolne od GMO:
* tofu, tempeh
* mleko sojowe lub jogurt (mleko może być wzbogacane o wapń, jogurt z kulturami bakterii)
* sos sojowy jako przyprawa (najlepiej bezglutenowy np. tamari)
- nie kupujmy i nie konsumujmy gotowych produktów sojowych (kotlety, parówki, pasztety, pasty, deserki i inne gotowce zawierające ogrom sztucznych dodatków, często mąkę i cukier lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy)!!!
- nie konsumujemy zupełnie produktów sojowych przy problemach z tarczycą, chorobie hashiomoto i innych problemach hormonalnych (sugerowana konsultacja z lekarzem)!!!
Zatem jako osoba zdrowa pozwoliłam sobie na przecudownie pyszną i baardzo prostą pastę do kanapeczek lub warzyw grillowanych :) Jej ogromną zaletą jest szybkość i prostota wykonania :) Polecam! (od czasu do czasu, tylko osobom zdrowym ;-))



Składniki:
- 1 opakowanie tofu wędzonego eko, wolnego od GMO (u mnie 180g)
- sproszkowana papryka słodka eko (u mnie nie cała czubata łyżeczka)
- szczypta lub dwie chilli (może być plasterek świeżej papryczki chilli)
- sól himalajska do smaku
- łyżka oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
 
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do miski/blendera i dokładnie zblendować. Smarować pieczywko lub podawać z grillowanymi warzywami. Cudowne z pomidorkiem, natką pietruszki, czarnuszką... mniaaamm :)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...