niedziela, 14 września 2014

Proteinowe batony fitnessowe, bez cukru, glutenu, mąki, cudoooowneee, megaa, najpyszniejsze!!! :-)

Hitem wyjazdu do Krakowa były oczywiście wyjątkowe warsztaty z genialnym choreografem Tonym Stonem!! :) Ale malutenieńkim hicikiem okazały się również batony proteinowe, które przygotowałam na wyjazd:) Specjalnie dla Was girlzz :) I dla wszystkich zainteresowanych pysznościami z białkiem na wynos ;-) :D
Ćwiczcie, tańczcie, pochłaniajcie! :D
 
 

Składniki:
-1 i 1/2 szklanki daktyli
-1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 2 czubate łychy karobu lub kakao
- 2 łyżeczki nasion chia
- szczypta kurkumy dla zdrowia
- pół łyżeczki wanilii
- szczypta chilli opcjonalnie
 
 
 
Przygotowanie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie. W miedzy czasie zmiksuj/zmiel migdały w urządzeniu miksującym na mniejsze kawałeczki, dodaj pestki dyni, miel dalej, dodaj pestki słonecznika, zmiel jeszcze przez chwilę. Dodaj odżywkę białkową Lean Shake, proteiny konopne, amarantusa, karob/kakao, chia, wanilię,szczyptę kurkumy i ewentualnie chilli. Wymieszaj. Przełóż do miski, odstaw. Daktyle odcedź, ale wodę zostaw, może się przydać. Daktyle przełóż do blendera/robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Dodaj całą suchą mieszankę i włącz opcję "mieszanie". Wszystkie składniki powinny dokładnie wymieszać się z masą daktylową. Pojemniczek o wymiarach ok 20x10 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż całą masę, porządnie dociśnij. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Krój przed podawaniem. Wychodzi ok. 10-12 batoników :)
SMACZNEGO ZDROWEGO FITNESSOWEGO!!
 
*Na produkty GOOD HEMP zakupione przeze mnie jest zniżka, polecam i zachęcam do zakupu!
 

4 komentarze:

  1. Patrycja, czy te batoniki wyjdą bez dodawania odżywek? Albo czym można je zastąpić, żeby nie stracić na smaku, jeśli nie stosujemy w swojej diecie takich suplementów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast obu odżywek możesz zastosować 1 łychę kakao lub karobu, łyżeczkę ksylitolu lub innego słodzidła (opcjonalnie, najpiej spróbuj po wymieszaniu całej masy i ewentualnie dodaj na końcu) i ok 60g mąki orzechowej, migdałowej, sojowej, konopnej, protein ryżowych (wszystkie produkty dostępne w sklepach eko/vege) albo ok połowę mniej kokosowej (tu musisz wyczuć gęstość, kokosowa bardzo chłonie wodę). :-) Zachęcam!! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...