piątek, 5 września 2014

Tarta kakaowa z borówkami!! Bezglutenowa, bez cukru i mleka :)

Chyba ostatni letni i słoneczny weekend przed nami! Ja uciekam się fitnessować i tańczyć do Krakowa :-) A Wy zróbcie sobie tartę z borówkami i kaszą jaglaną :) Korzystajcie póki boróweczki jeszcze są :) Cudowności!!!
 
 
Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):
 
Na ciasto:
- 2 szklanki białej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę lub mąki gryczanej pełnoziarnistej (jeśli nie lubisz gryki możesz użyć mąki ryżowej)
- 1 jajko lub łyżka lnu złocistego zmielonego na mąkę + 2 łyzki wody
- pół kostki masła ekologicznego lub ok 7 oleju kokosowego twardego
- pół łyżeczki soli
- czubata łyżka ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia z kamienia winnego
- łyżka dobrej jakości wody (w razie potrzeby jakby ciasto było za suche w trakcie ugniatania)

Nadzienie:
- szklanka surowej kaszy jaglanej (ok 3 szklanki ugotowanej)
- ok 1/2 do 3/4 szklanki surowego kakao lub karobu (u mnie wersja mieszana),
- dojrzałe awokado,

- porcja wegańskiej czekoladowej odżywki białkowej Good Hemp (opcjonalnie w wersji "sportowej")
- ok 12 daktyli,
-  ksylitol, miód, stewia, syrop z agawy do smaku w razie potrzeby,
- trochę gęstej części mleka kokosowego (ok 1-2 łyżki, wyczujecie ile mleka w trakcie miksowania, tak,żeby konsystencja kremu była gęsta:)

- łyżeczka wanilii
- 2 szklanki borówek na wierzch
- opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania i liski mięty do dekoracji


 Przygotowanie:
 
Ciasto:
Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, ksylitol i olej kokosowy, dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko (lub len wymieszany wcześniej z wodą) oraz olej kokosowy i zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do formy na tartę (u mnie silikonowa, jeśli masz tradycyjną to posmaruj olejem kokosowym). Dokładnie dociśnij ciasto do dna i brzegów formy. Podziurkuj widelcem. Piecz ok 12-15 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu wystudź.
 
Nadzienie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie. Awokado umyj, obierz, pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj kaszę jaglaną, namoczone daktyle, wanilię, łyżkę gęstego mleka kokosowego, odżywkę proteinową (opcjonalnie). Zmiksuj wszystko na gładką masę.  Przełóż na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułóż borówki, posyp wiórkami kokosowymi (opcjonalnie) i/lub udekoruj listkami mięty. Wstaw do lodówki, podawaj schłodzone.
 
Smacznego i słonecznego weekendu!!




8 komentarzy:

  1. Tyle zdrowych produktów w jednej tarcie, to ja dawno nie widziałam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjj jeszcze bym coś wrzuciła, ale co za dużo to tez nie zdrowo :p ;-)

      Usuń
  2. obłędna!!!! Czy możesz coś więcej napisać na temat " proszku do pieczenia z kamienia winnego "? Pierwszy raz się z tym spotykam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naturalny (pochodzenia roślinnego), uznany za nieszkodliwy wodorowinian potasu powstający poprzez fermentację wina. Używany do spulchniania jako składnik proszków do pieczenia. I co najwazniejsze dla nas - konsumentów: nie zawiera fosforanów! Ja aktualnie używam Bio Vegan :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam jaglane ciasta :) To wygląda świetnie, bardzo chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...