Zdrowa tarta snikers, bez nabiału, bez cukru, bezglutenu, bez mąki, wegańska pyszność!

Szczerze.. zapomniałam już jak smakuje snickers.. Ale tego, że są w nim orzeczki ziemne, karmel i czekolada się nie zapomina!!! ;-) :p I postanowiłam wykorzystać ten pomysł w zdrowej, naturalnej formie. Zatem tarta snickers sie prezentuje! :D Smacznego ;-)
 
 

Składniki:
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych
- 1 i 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu

I warstwa nadzienia (dolna):
-1 i 1/2 szklanki orzechów ziemnych lub słoiczek masła orzechowego bez soli i cukru np. Primavika
- łyżeczka miodu, syropu daktylowego, z agawy lub ksylitolu
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
 
II warstwa nadzienia (górna):
- szklanka mleka kokosowego
- 1-2 łyżeczki agar agar (w sklepach eko, ilość wg instrukcji na opakowaniu)
- 1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych
- 2 dojrzałe awokado
- 2 duuuuże łyżki kakao lub karobu
- szczypta soli
- płaska łyżeczka wanilii
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta kurkumy dla zdrowia

Wierzch:
-1 i 1/2 szklanki orzechów ziemnych
- 1 szklanka daktyli niesiarkowanych
- szczypta soli


Przygotowanie:

Spód (mozesz zrobić np. dzień wcześniej):
Migdały upraż na suchej patelni (chwilę na średnim ogniu) wystudź. Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw. Migdały zmiksuj w urządzeniu wysokoobrotowym na drobne kawałki, przełóż do miski. Daktyle wyjmij z wody, zmiksuj na gładką masę, dodaj zmielone migdały, wiórki kokosowe, cynamon oraz sól i zmiksuj na lepiącą się papkę (w razie jakby się za mało lepiła dodaj troszkę wody z daktyli lub łyżkę roztopionego oleju kokosowego). Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przełóż masę na formę i dokładnie podociskaj do ścianek i dna. Odstaw do zamrażalnika (jeśli od razu będziesz robić nadzienie) lub do lodówki (jeśli nadzienie będziesz robić później).

I warstwa nadzienia:
Orzechy zmiksuj w blenderze z dodatkiem wybranego zdrowego słodzidła i solą himalajską na masło orzechowe. Wyjmij spód z zamrażalnika, wyłóż masło orzechowe i dokładnie rozsmaruj.

II warstwa nadzienia:
Daktyle namocz w ciepłej wodzie. Awokado umyj, obierz, przełóż do blendera. Dodaj namoczone daktyle, kakao, szczyptę soli i kurkumy. Zmiksuj na gładką masę. Mleko kokosowe podgrzej, dodaj agar agar, wanilię i ksylitol, chwilkę pogotuj, lekko ostudź (tylko na tyle, zeby mleko nie było gotujące się). Dodaj do masy z awokado. Zmiksuj. Przełóż masę na spód wyłożony masłem orzechowym. Na wierzchu ułóż pozostałe orzeszki ziemne. Wstaw do zamrażalnika lub lodówki aż stężeje.

Wierzch:
Daktyle zalej ciepłą wodą. Jak namiękną dodaj szczyptę soli himalajskiej i zmiskuj na gładką masę. Przełóż dekoracyjnie na wierzch ciasta :) 





 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty