sobota, 15 listopada 2014

Bezglutenowy chleb gryczany ze śliwką :)

Najprostszy bezglutenowy chleb gryczany, do tego z suszoną śliwką :-) Niestety na suchych drożdżach, a nie na zakwasie, jednak jest to najszybsza i najłatwiejsza wersja chleba. Do tego jest smaczny, ma niskie IG oraz mnóstwo błonnika :D Idealny do roślinnych pasztetów inie tylko :D



Składniki:
- 1/2 kg mąki gryczanej
- opakowanie suchych drożdży (25g)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki syropu klonowego
- 400 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, oleju rzepakowego eko lub oleju ryżowego
- 50 ml zakwasu z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
- szklanka suszonych śliwek  niesiarkowanych
- opcjonalnie płatki owsiane bezglutenowe do dekoracji


Przygotowanie:
Śliwki zalać ciepłą wodą, odstawić. Mąkę przesypać do miski, dodać drożdże, sól, wymieszać. Dodać wodę, syrop klonowy, oliwę, zakwas, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać odsączone miękkie śliwki, ponownie wymieszać. Odstawić na ok 1 lub półtorej godziny aż urośnie. Przełożyć do formy na chleb wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu.

7 komentarzy:

  1. Kwas z ogórków daje podobne możliwości jak zakwas typowy do wypieku chleba?

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie bomba! zdrowy, szybki, a przede wszystkim smaczny :) z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię wypieki na mące gryczanej oraz dodatek owoców w pieczywie - chleb idealnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurde, no wygląda świetnie. Gdybym nie był tak leniwy, to chyba bym sobie zrobił :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...