Bezmączne banalne pankejki dyniowo-gryczane! Śniadaniowe pyszności :-)
Aleeeżż pyszne śniadanie! I takie idealne w tym sezonie! Pankejki dyniowe, bez mąki cukru, nabiału, bezglutenowe, wegańskie! Uwielbiaaammmm je!! :-) Róbcie! Jedzcie! Smakujcie! Miłego! :D
Składniki:
- 1 szklanka białej nieprażonej kaszy gryczanej, najlepiej eko
- ok 3/4 szklanki pure z dowolnej dyni
- 1/3 łyżeczki sody spożywczej
-1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru (można również szczyptę kardamonu)
- opcjonalnie łyżka dowolnego zdrowego słodzidła (syrop daktylowy, ksylitol etc, ja robię bez,za to polewam syropem klonowym)
- troszeńkę oleju kokosowego przed pierwszym smażeniem
- do podania: syrop klonowy, płatki migdałów, jagody goji
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia odlewamy, płuczemy, przekładamy do blendera, Dodajemy puree z dyni, przyprawy, sodę i ewentualnie słodzidło. Miksujemy na gładką masę. (Jakby była za gęsta można dodać troszkę wody, gęstość zależy od wilgotności dyni). Na patelni rozpuszczamy troszke oleju kokosowego. Smażymy pankejki wykładając 1 łyżkę ciasta. Delikatnie przekłądamy na drugą stronę. Podajemy np.z syropem klonowym, płatkami migdałów i jagodami goji :) Cudowności!!
są świetne! takie śniadania mogłabym jeść częściej :) bardzo lubię dania z kaszy gryczanej, a już szczególnie te na słodko :D
OdpowiedzUsuńJa rowniez! :-)
UsuńTaka wieżyczka na śniadanie to... wymarzone śniadanie :D kasza gryczana+gryka to jest to :)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńPyszne! Zrobiłam dziś na późne drugie śniadanie. Super się smażą, są idealnie PUSZYSTE <3 i delikatnie słodkawe. Bardzo dobry przepis, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTen przepis zmotywował mnie do zrobienia ogromnego zapasu mrożonej dyni, by doczekać do kolejnej jesieni :))
Fantastycznie!! Ajjjj ogromnie się cieszę!
OdpowiedzUsuń