poniedziałek, 10 listopada 2014

Dyniowy sernik bez sera z kaszy jaglanej :-) Wegański, bez cukru i glutenu! Obłędny!!

No i jest i on!!!! Sernik dyniowy z kaszy jaglanej! :) Pyszności! Próbujcie sami!!! Troszkę miksowania, ale czego się nie robi dla rozkoszy podniebienia i to w zdrowej wersji! :D :)
Cudowności dla Was!! 



Składniki (forma o średnicy 22 cm):
Spód:
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 3/4 szklanki migdałów
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 i 1/4 szklanki daktyli (dokładnie kubek)
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka nerkowców
- 1 szklanka tłustego mleka kokosowego
- 1 szklanka puree z dyni (np. hokkaido - upieczona, zblendowana na pure dynia, uwaga, niemoże być za wodnista, w razie potrzeby odlej wodę z pieczenia)
- szklanka rodzynek
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki agar agar
- 3 duże łychy ksylitolu/4 erytrolu (lub innego słodzidła wedle uznania)
- sok z całej cytryny lub nawet 1 i 1/2 cytryny jak gruboskórna ;-)
Na wierzch:
- starta gorzka wegańska czekolada bez cukru (Np. torras lub plamil)
- starta skórka z ekologicznej pomarańczy
- orzechy włoskie



PRZYGOTOWANIE:
Spód:
Daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy (nie ma potrzeby jeśli użyjesz miękkich daktyli). Migdały i orzechy mielimy na małe kawałki (prawie mąkę), dodajemy wórki kokosowe. Ponownie mielimy. Przesypujemy orzechy, migdały i wiórki do miski. Do urządzenia miksującego przekładamy namoczone daktyle. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone migdały, orzechy i wiórki oraz kakao i olej kokosowy, następnie ponownie miksujemy chwilę, aż do wymieszania się wszystkich składników. Wykładamy masę na formę do tortu wyłożoną folią lub papierem do pieczenia i wkładamy na kilka minut do zamrażalnika.
Masa dyniowo-jaglana:
Kaszę jaglaną gotujemy w trzykrotnie większej ilości wody (najlepiej zgodnie z przepisem nr.1). Studzimy. Orzechy namaczamy dzień wcześniej w trzykrotnej ilości wody. Rodzynki również zalewamy wodą i moczymy do miękkości (można dodać do zalewy alkoholu np. koniaku ;-).  Orzechy przekładamy do urządzenia miksującego. Dokładnie blendujemy na gładką masę. W zależności od jakości urządzenia miksującego: albo wyjmujemy orzechy i przekładamy do urządzenia kaszę, a następnie miksujemy, albo od razu dodajemy kaszę i miksujemy wraz z orzechami (w przypadku Thermomixa).   W oddzielnym garnku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy erytrol lub ksylitol lub inne słodzidło, agar agar, przyprawy i dokładnie mieszamy, podgrzewamy chwilę, aż mleko zacznie lekko gęstnieć. Przelewamy do masy jaglanej, dodajemy puree z dyni, sok z cytryny i ponownie dokładnie miskujemy. Sprawdzamy czy słodkość i kwaśność nam odpowiada. Jeśli smak jest przyjemny, dodajemy namoczone rodzynki (bez zalewy ;-)) i dokładnie mieszamy. Z zamrażalnika wyjmujemy spód daktylowo-orzechowy. Na spód przekładamy całą masę „serową”. Wstawiamy do zamrażalnika (na kilka godzin) lub do lodówki (na noc). W między czasie ścieramy na tarce czekoladę wegańską bez cukru oraz skórkę pomarańczową, a także lekko prażymy orzechy włoskie. Wyjmujemy sernik z zamrażalnika, dekorujemy czekoladą, skórką pomarańczową i orzechami (lekko dociskając do masy), następnie wstawiamy ponownie do lodówki, najlepiej na noc, tak,żeby masa zastygła.
Najsmaczniejszy jest dzień później, aż wszystko się idealnie zgryzie :D :)
Miaaammmm!!!!!!!!!!

9 komentarzy:

  1. WOW! sernik dyniowy (ale z sera) jest u nas numerem 1! ale takiego jeszcze nie próbowałyśmy...
    Proszę czekać na naszą recenzje tego wypieku bo zapisujemy przepis z wykrzyknikiem co oznacza "PIERWSZE W KOLEJCE" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jest cudowny! na sam widok można się zaślinić, a co dopiero mając go przed sobą i rozkoszując się każdym kawałkiem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie chyba zrobię ponownie, bo aż mi ślinka cieknie! :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Super! Czekam na relację jak wyszedł :)

      Usuń
  4. Dzis zrobiłam ten serniczek dałam miodu jako słodzidła przepyszny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...