czwartek, 18 grudnia 2014

Chrupiące zdrowe pierniczki na choinkę :)

Owoce na choinkę się jeszcze suszą. Będą również laski cynamonu, gwiazdki anyżu, orzechy i oczywiście chrupiące pierniczki własnej roboty :-) Bezglutenowe, aromatyczne, bez cukru, wegańskie :-) Róbcie i dekorujcie :-)

*

Składniki:
-1/2 szklanki mąki gryczanej (kup tutaj) lub ryżowej
- 1/2 szklanki mąki z tapioki
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- 1/2 szklanki lnu zmielonego na mąkę
- 4 łyżki masła klarowanego dla niewegan lub oleju kokosowego nierafinowanego dla wegan (najlepszy znajdziesz tutaj)
- 6 łyżek syropu klonowego, daktylowego, z agawy lub płynnego miodu dla niewegan
- ok 3/4 szklanki migdałów
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamienia winnego
- 1/2 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Suche skladniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Migdały zmielić na mąkę, dodać do suchych składników. Skórkę z pomarańczy i cytryny zetrzeć na drobniutkich oczkach, również dodać do suchych i wymieszać. Masło lub olej rozpuścić na małym ogniu z syropem klonowym. Nie moze być gorące, tylko lekko ciepłe. Dokładnie wymieszać. Wlać do suchych, zmiksować lub dokładnie wymieszać. Uformować kulę i wstawić do lodówki na ok 15-20 minut. Po tym czasie wyjać ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok 5 milimetrów lub trochę wiecej i wykrajać foremka kształty. Piec 10-15 minut w 180 stopniach Dziś zrobiłam do nich polewę czekoladową
*fot. Espresso in Paris

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...