wtorek, 23 grudnia 2014

Lekka sałatka z pieczonym burakiem, gruszką i orzechami włoskimi :)

Szybka lekka sałatka z buraka i gruszki z orzechami włoskimi :-)  Cudowna odmiana na Święta, ale nie tylko :) Z dedykacją dla przyjaciół <3 :D Zdjecie jak to ostatnio u mnie bywa baardzo szybkie ;-p A jeszcze obiecałam zupę buraczano-kokosową i makowiec.. Ufff może dam radę wieczorem :) Uściski! :)


Składniki:
- ok 4 buraki (zależnie od wielkości)
- duża gruszka
- świeży szpinak (ok 100-150 g)
- 3 garście orzechów włoskich
 - garść żurawiny suszonej (opcjonalnie)
 
Sos:
- 2-3 łyżeczki tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki musztardy (u mnie domowa miodowa)
- 2-3 łyżeczki musu z mango (luz z  brzoskwini albo 2 łyżki soku z jabłek lub pomarańczy)
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu (jeśli dodasz sok z pomarańczy lub jabłek dodaj mniej syropu klonowego)
- trochę chilli (świeżego lub sproszkowanego)
- sok z połowy cytryny (lub nawet całej jesli mała cytryna)
- ewentualnie trochę wody (ilość zależy od gęstości tahini)
 
 
Przygotowanie:
Buraki umyć, obrać pokroić na nieduże kawałki, przełożyć do rękawa do pieczenia, minimalnie podlać wodą i upiec do miękkości w temperaturze ok 200 stopni (ok 45 minut). Wystudzić. Gruszkę umyć, pokroić w średnią kostkę. Szpinak umyć, porwać na mniejsze kawałki. Orzechy uprażyć na suchej patelni (uważać,żeby nie przypalić). W misce ułożyć szpinak, buraki, gruszkę i orzechy. Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki (świeże chilli drobno posiekać). Sałatkę polać sosem. Posypać żurawiną. Lekka i pyszna nie tylko na Święta :)

2 komentarze:

  1. ostatnią mam fazę na buraki :D więc spróbuję takiego połączenia :P
    Wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...