poniedziałek, 8 grudnia 2014

Proste i szybkie ciasto czekoladowe z burakiem i borówkami! Bezglutenowe, bez cukru, bez nabiału, wegańskie!

Hejjjj kochani! Tak z poniedziałku raczymy się buraczkami :-) Zatem ciasto czekoladowe z buraka z borówkami na tapecie :) Szybkie, proste, wegańskie, bez glutenu, bez cukru! Mokre, pyszne i zdrowe! Mniaaammm!
 



Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka puree z buraka (upieczone w folii buraki zmiksowane na puree)
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru daktylowego + 1 łyżeczka do dekoracji
- 1 puszka mleka kokosowego o temperaturze pokojowej
- pół szkl oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao/karobu
- 1/2 łyżeczki wanilli (u mnie Biovegan)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamienia winnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka borówek

 
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszaj mąkę owsianą, gryczaną, ksylitol, kakao lub karob, ziarnka wanilii, proszek do pieczenia oraz sodę. W oddzielnej misce wymieszaj mleko kokosowe z olejem kokosowym i zmiksuj z puree z buraka. Połącz suche i mokre składniki i dokładnie zmiksuj. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu umóż umyte borówki. Piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ok 35 minut (zależnie od piekarnika - do suchego patyczka). Wystudź. Przed podaniem zmiksuj w młynku do kawy łyżeczkę psylitolu na puder. Posyp ciasto przez sitko. Zajadaj ze smakiem!! Byle duże kawałki ;-)

3 komentarze:

  1. Planuje zrobić to pysznie wyglądające ciasto;)) ale muszę zamienić mąkę gryczaną? na jaką mogę?;/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...