poniedziałek, 19 stycznia 2015

Banalny mus z pieczonej dyni z syropem daktylowym i cynamonem :-)

Przepyszny jako dodatek do naleśników, placków, gofrów :-) U nas był podany zarówno z goframi jak i jako dodatek do gryczanki (na którą przepis niebawem ;-)) Myślę,że równie pyszne smakuje z dowolnym ciastem jaglanym w wersji na słodko :) :D My po prostu uwielbiamy dynię!


Składniki:
- ok ćwierć kg dyni (najlepiej hokkaido, ale może być każda klasyczna dynia pomarańczowa)
- cynamon
- daktyle i/lub syrop daktylowy lub klonowy lub dodatkowo zdrowe słodzidło
- szczypta kurkumy
- płatki migdałów (opcjonalnie)
 
 
Przygotowanie:
Dynię umyć, wydrążyć pestki, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku ok 45 min w 190 stopniach. Można obrać dynię zarówno przed jak i po upieczeniu. Dynia hokkaido ma cienką skórkę więc lepiej to zrobić przed pieczeniem. Duża dynia pomarańczowa ma grubą skórę, którą wygodniej mi zdjąć po upieczeniu. Dynię lekko wystudzić. Dodać cynamon, szczyptę kurkumy oraz ulubione słodzidło (u mnie trochę ksylitolu i daktyli). Podawć z goframi, plackami, naleśnikami polewając syropem daktylowym lub klonowym i posypując płatkami migdałów :) Mniaaaaammm :-)
 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...