piątek, 30 stycznia 2015

Bananowo-waniliowa gryczanka z orzechami nerkowca i goi :)

Piąteczek, piątunio!! Jest pięęknie i perspektywa weekendu powoduje uśmiech na mojej twarzy! Zatem na miły dzień dziś podzielę się z Wami składem mojej wczorajszej śniadaniowej mikstury ;-) Co prawda fota znów szybka telefoniczna z braku czasu niestety. Ale może czasem lepszy rydz niż nic ;-)


Składniki (na 2 porcje):
- szklanka białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
- 3 banany
- pół łyżeczki wanilli lub laska wanilii
- 2 szklanki wody lub mleka roślinnego (jeśli lubisz bardziej płynną kaszkę możesz dodać więcej wody lub mleka)
- jeśli używasz wody to dodaj później nieco mleka roślinnego
- garść daktyli
- dwie garście orzechów nerkowca
- dwie garście goi
- 8 kawałków gorzkiej czekolady bez cukru (u mnie torras stevia)
 
 
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną dzień wcześniej namocz, najlepiej na noc. Rano odlej wodę, dokładnie wypłucz kaszę. Nalej świeżą wodę (2 szklanki), dodaj daktyle, wanilię i ugotuj do miękkości (ok 12-15 minut). Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni, ok 10-15 minut na najmniejszym możliwym ogniu, odstaw. Do ugotowanej kaszy dodaj banany, ogrobinę mleka roślinnego (jeśli kasza była ugotowana na wodzie) i zmiksuj blenderem :-) Przełóż kaszkę do miseczek. Czekoladę połam na kawałki i włóż do kaszki. Ja układam cztery oddzielne kawałki. Cudownie się rozpływa pod wpływem ciepła. Możesz pokroić czekoladę drobniej i wrzucić do kaszki, a następnie wymieszać. Posyp podprażonymi orzechami nerkowca i jagodami goi. Zajadaj!!! :-) :D
Ściskam!!!
 

1 komentarz:

  1. Jaka piękna ta gryczanka! Pewnie smakowo również udana - nerkowce i goji uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...