poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kulki orzechowo owsiane, bez glutenu, bez cukru, wegańskie sycące słodkości :)

W sobotę z okazji pożegnania mojej cudownej Asiuuniii na parę ładnych miesięcy (ślippp :((( ) zrobiłam do szampana małą zakąseczkę w postaci kulek orzechowo owsianych :-) :D Wygląda na to,że jakoś tam smakowały hie hie ;-) Ja również je osobiście bardzo lubię :D
 

Składniki:
- szklanka orzeszków ziemnych
- ok 3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe 5 przemian)
- kilka daktyli medjool lub zwykłych namoczonych w wodzie
- trochę soli himalajskiej
- zdrowe słodzidło do smaku (u mnie bywa syrop daktylowy, ksylitol, syrop palmowy - jak dodasz płynne słodzidło to prawdopodobnie będzie trzeba zwiększyć ilość płatków owsianych)
- szczypta kurkumy dla zdrowia
- laska wanilii lub ok pół łyżeczki ziarenek wanilii np. BioVegan
- łyżeczka oleju kokosowego (nie trzeba rozpuszczać)


Przygotowanie:
Zależnie od sprzętu wysokoobrotowego, jaki posiadasz. Możesz po prostu zmiksować wszystkie składniki lub najpierw zmiksować orzechy na masło, a dopiero do nich dodać pozostałe składniki i równiez zmiksować. Masa powinna się trochę kleić i jednocześnie być trochę sypka, nie powinna przyklejać się do rąk. Formuj kulki dłońmi, odstaw do lodówki, a potem zajadaj :) Smakowitości!!



2 komentarze:

  1. pyszne i zdrowe słodkości, idealne na małe zachcianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak ja uwielbiam te małe bakaliowe rarytasy! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...