czwartek, 15 stycznia 2015

Zdrowe masło/krem z pestek słonecznika :)

Dziś kolejna alternatywa dla gotowych, szkodliwych smarowideł. Idealne na chlebek, ale również do makaronu :) Ważne! Nie podgrzewamy za mocno oleistych :-) Zatem w przypadku makaronu najlepiej jest nałozyć krem z pestek na makaron dopiero na talerzu :-)
Pamiętajcie jednak,żeby nie przesadzić z jego ilością. Słonecznik zawiera duże ilości tłuszczu.
 
 

MASŁO Z PESTEK SŁONECZNIKA
 
Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 8 łyżek oleju konopnego extra virgin
- sól himalajska
- kilka szczypt cynamonu

Przygotowanie:
Pestki słonecznika lekko upraż na suchej patelni. Najlepszą metodą jest prażenie w bardzo niskich temperaturach w dłuższym czasie tj na najmniejszym ogniu przez ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Ziarenka nie powinny się przypalać czy nawet rumienić, a być lekko chrupiące. Po uprażeniu przesyp ziarna słonecznika do blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na w miarę gładką masę (taka jak Ci odpowiada).
Tadaaaamm! To wszystko :-) Smaruj i jedz!
 





6 komentarzy:

  1. Ale nieziemsko wygląda ta pasta! :) Też mam w planach, by zrobić własne masło słonecznikowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jest pyyyszne! Chociaż dosyć ciężkie, wiec dużo się nie da zjeść :) Może to lepiej :D Ale zdrowe i nie sklepowe :D

      Usuń
  2. świetna pasta! a jakby tak dodać coś zielonego to może wyszłoby pesto do makaronu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Właśnie niebawem będę dodawać przepisy na różne kombinacje tych masełek. Jako pesto jest świetne :) Ja pesto również robię z pestkami słonecznika :) Przepis tutaj: http://zdrovekarmelove.blogspot.com/2014/08/domowe-weganskie-pesto.html

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...