wtorek, 27 stycznia 2015

Słodki ryż kokosowo-waniliowy z malinami i prażonymi płatkami kokosowymi :)

Dziś postanowiłam rozmrozić zachowane z lata malinki ;-) I zrobić deserek z ich użyciem.. Pobuszowałam po szafkach i doszłam do wniosku,że jakoś rzadko jadam ryż.. Zatem padło na słodki okrągłoziarnisty ryż w wersji kokosowo-waniliowej z malinami właśnie :D Pyszności!!!!!!! Polecam i wam ;-) Zarówno na śniadanie jak równiez jako deser.:)



Składniki:
- szklanka słodkiego japońskiego ryżu okrągłoziarnistego
- 1-2 łyżki naturalnego słodzidła - opcjonalnie (syrop klonowy, syrop daktylowy, syrol palmowy, ewentualnie ksylitol lub erytrol)
- 2 i pół szklanki mleka kokosowego
- laska wanilii
- szklanka malin lub 4 łyżki dżemu malinowego (lub innego ulubionego owocowego, cudowne również z truskawkowym)
- płatki kokosowe
- listki mięty
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)



Przygotowanie:
Ryż dzień wcześniej namocz w wodzie z kroplą soku z cytryny (dla lepszej strawności i pozbycia się fitynianów). Nastepnego dnia odlej wodę i ugotuj ryż w mleku kokosowym z dodatkiem słodzidła oraz ziarenek wanilli i całej laski. (ok 10-15 min) Ryż należy w trakcie gotowania często mieszać,żeby się nie przypalił. Po ugotowaniu przykryj garnek z ryżem pokrywką i odstaw. W międzyczasie umyj owoce i listki mięty. Płatki (grube wiórki) kokosowe upraż na suchej patelni, az zrobią się lekko rumiane. Ryż przełóż do miseczek lub salaterek, na wierzchu ułóż owoce. Udekoruj listkami mięty i płatkami kokosowymi. Możesz dodatkowo polać odrobiną syropu klonowego :)
Proste, szybkie, bezglutenowe i smaczne danie lub deser! :-) Jesli używasz cukru to prawdopodobnie słodkość samego ryżu będzie dla Ciebie wystarczająca. Możesz wtedy zrezygnować z dodawania naturalnego słodzidła :-) 
Jaaamiiii ;-) Zajadajcie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...