Lekkie warzywne springrollsy z sosem orzechowym-chilli :)


Wszyscy objedzeni po pączkowej rospuście?? Teraz przed nami spalanie :-) Zaczęliśmy wczorajszym wieczornym treningiem ;-) Ale dla odpoczynku układu trawiennego również przydałoby się coś lekkiego :-) Polecam zatem lekki...e warzywne spring rollsy z dipem orzechowym-chilli :-) Cudowna odmiana po tłustych, słodkich i mącznych pączuchach :-D Co prawda w sosie mamy również tłuste orzechy ziemne, ale przy takiej ilości zmażonych pączków tłuszcz z orzechów jest minimalny, a jednocześnie orzechy ziemne zawierają dużo białka :-) Poza tym tona pysznych i świeżych warzyw :-) Istna eksplozja smaku!!!

 

Składniki:

Sos orzechowy-chilli:
2 ząbki czosnku
2 plasterki imbiru
2 łyżki sosu sojowego 
tamari
2 łyżki syropu klonowego, miodu, syropu daktylowego 
sok z połowy cytryny
sproszkowane chilli
1/2 szklanki orzechów ziemnych
1/3 wody dobrej jakości

Springrollsy:
ok. 8-10 sztuk papieru ryżowego
2 marchewki
1 awokado
1/2
ogórka
1/2 papryki
1/2 cukinii
szpinak
kiełki brokuła

 

Przygotowanie:

Sos orzechowy-chilli:
Wszystkie składniki przełóż do miski lub blendera i zmiksuj na gładką masę.

 Spring rollsy:
Wszystkie warzywa pokrój w paski. Marchewkę i cukinię możesz poddusić na wodzie pod przykryciem. Papier ryżowy mocz w ciepłej wodzie, aż zmięknie. Odłóż na deskę. Wewnątrz papieru układaj szpinak, warzywa i kiełki. Zwiń ciasno papier jak sajgonki lub krokiety. Springrollsy podawaj z sosem orzechowym-chilli :)


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. To nawet nie podjadanie, ale całe danie, zrobiłam na obiadokolację i objedliśmy się przeokrutnie, a zarazem cudownie :D

      Usuń
  2. niesamowicie wyglądają! Świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne! Nigdy takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty