sobota, 14 lutego 2015

Sernik kakaowy z kaszy jaglanej z malinami, bez cukru, bez glutenu, wegański, pyyyysznyyy!! :-)

Walentynkiiiiiiii!!!!! Dzień miłości dziś!! <3 Pfff ja szczerze mówiąc go nie obchodzę... ;-) Uważam, że dzień miłości powinien być w nas na co dzień, a nie tylko raz w roku od święta! :-) Dla mnie ten dzień to trochę zamerykanizowana forma na biznes i wzrost przychodu firm produkujących kompletnie nie praktyczne drobiazgi w serduszka... U nas walentynki są w każdy weekend, a miłość w powietrzu unosi się codziennie!! <3 
Dlatego dzisiejszy wieczór spędzamy z przyjaciółmi we czwórkę, a nie na romantycznej randce ;-) (którą de facto uskuteczniliśmy wczoraj ;-* :p :) 
W każdym razie na ten piękny, słoneczny dzień pełen miłości polecam cudowny przepis na słodki sernik bez sera :-) Sernik kakaowy z kaszy jaglanej z malinami i spodem orzechowym <3 Sernik jest na zimno, wegański, bezglutenowy, bez cukru!! :)
Ja maliny sobie szczęśliwie zamroziłam w lato. Jeśli nie masz takiego szczęścia to możesz użyć konfitury malinowej najlepiej niesłodzonej lub bez dodatku cukru :)
Morza miłości życzę :)



Spód:
Szklanka orzechów ziemnych niesolonych bez dodatku tłuszczu
Szklanka płatków owsianych bezglutenowych
Łyżeczka soli himalajskiej
Dwie szczypty cynamonu
Łyżeczka oleju kokosowego
10 miękkich daktyli np. Medjool
Ciasto:
Półtorej szklanki malin lub 3/4 szklanki dżemu malinowego bez cukru
Szklanka kaszy jaglanej
Szklanka tłustego mleka kokosowego (bez dodatków i konserwantów, tylko kokos i woda!)
10 daktyli najlepiej miękkich 
Laska wanilii
3-4 czubate łyżki słodzidła (syrop daktylowy, klonowy, ksylitol, erytrol, demerara, cukier kokosowy, cukier daktylowy) lub więcej daktyli
Sok z półtorej cytryny
2 czubate łyżeczki agar agar
Wiórki czekoladowe lub kawałek gorzkiej czekolady bez cukru startej na tarce
Łyżeczka oleju kokosowego extra virgin


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wypłucz w gorącej wodzie. Zalej 2 i pół krotną ilością wody i gotuj przez 12 minut. Odstaw. Orzechy lekko podpraż na suchej patelni na małym ogniu. Płatki owsiane, orzechy, daktyle, cynamon, sól i łyżeczkę oleju kokosowego zmiksuj w urządzeniu wysoko obrotowym na drobniutkie kawałeczki. Uważaj, żeby nie powstało masło :p Formę o średnicy ok 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i dokładnie dociśnij do dna. Wstaw do zamrażalnika. Maliny podziel na 3 części. Jedną szklankę tj 2 części malin rozgnieć widelcem. Wyjmij spód z zamrażalnika, ułóż rozgniecione maliny (lub konfiturę czy dżem malinowy), wstaw spowrotem na chwilę do zamrażalnika. Trzecią część malin odłóż do dekoracji. W mniejszym rondelku na najmniejszym ogniu zagotuj szklankę mleka kokosowego z łyżką oleju kokosowego, ziarnami z laski wanilii o raz całą przeciętą laską i trzema lub czterema czubatymi łyżkami ksylitolu (zależy jak słodkie lubisz). Dodaj dwie czubate łyżeczki agar agar (zależnie od producenta, czasem wystarczy jedna, czasem trzeba dać trzy). Dokładnie wymieszaj tak, żeby nie było grudek. Podgotuj chwilę mieszając od czasu do czasu. Kaszę jaglana przełóż do miski lub urządzenia wysokoobrotowego, dodaj miękkie lub namoczone daktyle, sok z cytryny i bardzo dokładnie zblenduj na gładką masę. Cały czas mieszaj mleko kokosowe z agarem. Po uzyskaniu gładkiej masy przelej mleko do masy, dodaj kakao/karob i ponownie bardzo dokładnie zblenduj. Spróbuj czy słodkość i kwasowości Ci odpowiada. W razie potrzeby. Dodaj słodzidła lub soku z cytryny. Wyjmij spod z malinami z zamrażalnika. Wylej na spód całą masę kakaową. Wyrównaj wierzch. Po środku ułóż maliny (jeśli używasz dżemu musisz zadowolić się dekoracją jedynie wiórkami czekoladowymi lub dodaj np.jagody goi) Udekoruj maliny listami mięty. Dookoła malin rozsyp wiórki czekoladowe. Jeśli ich nie posiadasz, to zetrzyj czekoladę na drobnej tarce.
I ciesz się cudownym smakiem podczas romantycznego wieczoru walentynkowego!! <3 :-)

11 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Ile daktyli potrzeba na spód, a ile do masy? I czy można czymś zastąpić mleko kokosowe i olej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po 10 sztuk :) Dobrych wegańskich zastępników nie widzę szczerze mówiąc. Można dać mleko migdałowe lub inne roślinne, albo nawet śmietankę, ale za smak nie ręczę :) Podobnie olej kokosowy jest najlepszy w tym przypadku. Smacznegooo :-D

      Usuń
    2. A z tych "nie wege" to nada się zwykłe mleko?

      Usuń
    3. Wiesz co, nie używam. Ciężko mi powiedzieć. Mleko kokosowe jest tłuste i to jest jego zaletą. Mozesz spróbować, ale za efekt nie zagwarantuje :)

      Usuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Takiej wersji sernika jaglanego jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pokochałam to ciasto od pierwszego wejrzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na cudownie kremowy, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...