niedziela, 8 marca 2015

Bezglutenowa wegańska pizza z warzywami, bez drożdży:)

Dla tych, którzy mają już dosyć naszego postu dr Dąbrowskiej, ale cały czas chcą odżywiać się lekko, zdrowo, wegańsko i bezglutenowo w samym środku postu podrzucam przepis na jedno z naszych ulubionych dań. Pizzę na cieście z ciecierzycy z warzywami!!!
#luvhealthypizza <3 :-)



Składniki:

Ciasto:
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
3/4 szklanki mąki gryczanej lub ryżowej
1/2 szklanki maki z tapioki
łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka roślinnego (lub wody)
1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego lub rzepakowego eko
1/4 szklanki wody

Sos pomidorowy:
Pulpa pomidorowa eko dobrej jakości, bez konserwantów, kwasu cytrynowego, cukru itp najlepiej własnej produkcji lub jeśli kupna to w szklanym pojemniku
dwa ząbki czosnku
świeża bazylia
łyżeczka naturalnego słodzidła np. syropu klonowego
sól himalajska i pieprz do smaku

Ulubione warzywa na wierzch. U mnie:
cukinia
pieczarki
suszone pomidory
cebula czerwona
kapary
rukola


Przygotowanie:

Na początek przygotuj warzywa, umyj, pokrój w plasterki. Następnie zagnieć ciasto.
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj olej, wodę i mleko roślinne, wymieszaj, następnie dokładnie zagnieć. Zagniataj posypując stolnicę mąką z ciecierzycy. Uformuj kulę, przełóż na papier do pieczenia posypany mąką z ciecierzycy, spłaszcz, posyp mąką z ciecierzycy, przykryj papierem śniadaniowym i rozwałkuj na grubość 5 mm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok 5 minut z termoobiegiem. 
Zrób sos. Wymieszaj passatę pomidorową z posiekanymi lub suszonymi ziołami,czosnkiem, słodzidłem - opcjonalnie, solą himalajską i pieprzem. Wyjmij pizzę. Sos pomidorowy rozsmaruj na pizzy, ułóż warzywa z wyjątkiem rukoli. Piecz jeszcze ok 7 minut.
Wyjmij z piekarnika, ułóż rukolę, pokrój pizzę na kawałki i zajadaj :)

Możesz dodać wegański ser. Pizza jest celowo zrobiona bez drożdży. Dzięki temu nadaje się dla osób na diecie przeciw candidowej. Jednocześnie jest też łatwiejsza do zrobienia.Dodatkowo jest cienka, co akurat nam bardzo odpowiada.
Sos i warzywa możesz ułożyć na pizzy od razu, bez wstępnego podpiekania. I następnie piec ok 12 minut z termoobiegiem. My jednak lubimy jak ciasto jest trochę bardziej suche.

Uściski niedzielne! Morza smaków i radości <3 :D




2 komentarze:

  1. pyszna, a ile w niej warzyw;
    http://magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...