Bezglutenowe gofry z ciecierzycy, bez cukru, bez nabiału :-)

Kochani :) dziś jeszcze kolejna propozycja śniadaniowa :-) Jedna z moich ulubioonych :-)  Gofry bezglutenowe z mąki z ciecierzycy :) Dziś podałam je z domowym dżemem wiśniowym zrobionym własnoręcznie latem :) Nigdy tak bardzo nie smakował mi dżem wiśniowy! Wiśnie od Joanki są genialne!!! Lekko osłodziłam je ksylitolem i są wprost cudowne! Zatem róbcie gofry, a ja zmykam pracować, a wieczorem trenować i się pakować :) Jutro z rana ostatni przedurlopowy post (chyba już prosto z lotniska :p) :) Uściski ślę i słońca życzę :D
 
Składniki:
 
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki mąki ryżowej np. pełnoziarnistej (lub gryczanej)
2 jajka
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 duże łyżki ksylitolu
1/3 szklanki wody gazowanej
1/3 łyżeczki ziarenek wanilii u mnie BioVegan
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamienia winnego
Duża łyżka oleju kokosowego
Szczypta soli

Przygotowanie:
 
Jajka rozbić, żółtka i białka umieścić w oddzielnych miskach. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z ksylitolem, dodać mleko kokosowe w formie płynnej (w razie potrzeby lekko podgrzać). Olej kokosowy leciutko podgrzać do formy płynnej i dodać do żółtek. Zmiksować lub dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać dwa rodzaje mąki, dodać wanilię, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszać. Do mieszanki mąki dodać masę z żóltek i mleka, olej kokosowy oraz wodę gazowaną i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. :-) Smażyć w gofrownicy przez ok 7 minut na 4 lub 5 stopniu (jeśli na Waszej gofrownicy jest ich 6).

Jamiii :-)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty