środa, 4 marca 2015

Dieta dr Dąbrowskiej - dzień 4

Dieta dr Dąbrowskiej - dzień 4. Ojjj był wczoraj kryzyssss.... Przed oczami pojawiały mi sie serniki z jaglanki, z orzechów, tofurniki, marzenia o kaszy gryczanej i strączkach! Wyobrażacie sobie,żeby ktoś marzył o kaszy i strączkach?!?!?! Ale dziś od rana jest pięknie :) Wszystkie stany psychiczno-żołądkowe się unormowały :) Energia słoneczna w umyśle! Zatem przechodzimy do działania:)

For. Pinterest
Nasze szybkie menu na dzień czwarty:

Śniadanie:

Szklana ciepłej wody z cytryną i imbirem
(po pół godziny)
Szklanka wody z zielonym jęczmieniem
(po pół godziny)

Koktajl: grapefruit, jarmuż, sok z róży naturalny bez cukru, (ewentualnie nieco soku jabłkowego naturalnego niepasteryzowanego, bez dodatku cukru lub nieco wody w razie potrzeby), łyżka babki jajowatej (opcjonalnie dla poprawienia trawienia)

Puree z pieczonej dyni z cynamonem i kardamonem (tak nam smakowało,że postanowiliśmy zrobić je ponownie)

II śniadanie:

 jabłko, marchewka, herbata z pokrzywy

Obiad:

Zupa z kapusty włoskiej i pora na wywarze z warzyw:
Zrób tradycyjny wywar: marchew, pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, ziele angielskie, u mnie jeszcze czosnek. Warzywa zostawiłam w zupie. Następnie dodaj pokrojoną kapustę włoską i drobno pokrojonego pora. Zagotuj do miękkości. Dodaj kilka łyżek passaty pomidorowej ekologicznej, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą himalajską (troszkę!), szczyptą kurkumy i słodką papryką. Opcjonalnie  u mnie troszkę bardziej egzotyczna wersja z dodatkiem kolendry mielonej i świeżej, kuminu. Ewentualnie możesz użyć nieco pieprzu, ale dr Dąbrowska odradza! :-)

Brokuły i buraki na parze ze świeżymi kiełkami
Surówka z czarnej rzepy, czerwonej kapusty i grapefruita

Kolacja:

Zupa pozostała z obiadu
Surówka z marchewki i jabłka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...