środa, 4 marca 2015

Dieta dr Dąbrowskiej - dzień 3

Post dr Dąbrowskiej trwa na całego :) Oczyszczanie daje u mnie całkiem widoczne efekty. Pozytywne jest to, że mimo bycia zmarźluchem nie odczuwam większego zimna. Raczej czuję się normalnie :-) Dogrzewam się potrawami na ciepło, gorącą wodą z imbirem i ciepłymi herbatkami ziołowymi :-)


fot. Pinterest




Śniadanie:

Szklana ciepłej wody z cytryną i imbirem
(po pół godziny)
Szklanka wody z zielonym jęczmieniem
(po pół godziny)

Koktajl: jabłko, ogórek, natka pietruszki, sok z róży naturalny bez cukru, nieco soku jabłkowego naturalnego niepasteryzowanego, bez dodatku cukru lub nieco wody w razie potrzeby, łyżka babki jajowatej (opcjonalnie dla poprawienia trawienia)

Puree z pieczonej marchewki i pietruszki z sokiem jabłkowym, cynamonem i kardamonem

II śniadanie:

 grapefruit, herbata z pokrzywy

Obiad:


Gołąbki z farszem warzywnym w sosie pomidorowym: Marchew, pietruszkę, seler, czosnek upiecz, cebulę posiekaj i podgotuj na niewielkiej ilości wody. Upieczone warzywa zblenduj na masę, dodaj bazylię, natkę pietruszki, nieco soli himalajskiej, ewentualnie troszkę pieprzu (dr Dąbrowska jednak odradza)

Buraczki na cieplo

Sałata, roszponka i rukola skropione sokiem z cytryny

Kolacja:

Zupa curry z dyni ze świeżą kolendrą:
dynię pokrój na kawałki, zagotuj w wodzie z czosnkiem, pietruszką, marchewką i kawałkiem selera. Przypraw curry, solą himalajską, chilli, kolendrą suszoną i świeżą. Zblenduj na krem.

4 komentarze:

  1. Czytam Pani posty. Inspirujące. Przymierzam się do diety dr. Dąbrowskiej celem oczyszczenia. Spodziewałam się postu Daniela a tu taka uczta. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. I jeszcze mama pytanie. Zrezygnowała Pani z zakwasu buraczanego, wolno wiedzieć z jakiego powodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie zakwas buraczany oraz barszcz się bardzo poleca. Robiłam również sam zakwas, jak i barszcz na zakwasie. Przepis jest podany w którymś z postów. Jednak dla części z naszego duetu był to również początek diety antycandidowej, przy której (tylko na początku) kiszonki i zakwasy, a także jabłka czy pieczona i gotowana marchew nie jest wskazana. Kiszonki dodaje się później po "wygonieniu" grzyba i celem wzmocnienia układu trawiennego w dobre bakterie. Normalnie jednak zakwas buraczany jest bardzo wskazany i nie należy z niego rezygnować, a wręcz popijać jak najczęściej :) :D

      Usuń
  3. dziś byłam na zakupach, postanowiłam przejść na post Pani doktor Dąbrowskiej. Będzie mi ciężko ale dziękuję za inspirujące wpisy. najbardziej problematyczne jest gotowanie z tak niewielu dozwolonych produktów.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...