piątek, 27 marca 2015

Makowiec z żurawiną, polewą czekoladową i pomarańczami :-)

Na dziś przepis przedświąteczny :-) Co prawda mak zdecydowanie bardziej sprawdza się na Boże Narodzenie, ale ja jakoś lubię mak. Jest znakomitym źródłem wapnia, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E :) No to pieczemy!! :D




Składniki:
Spód:
- szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- szklanka migdałów
- rozpuszczony olej kokosowy lub masło klarowane 1/4 do 1/3 szklanki 
- cynamon - 2 szczypty
- syrop klonowy - 1 łyżka
- szczypta soli himalajskiej
 
Masa makowa:
- mak 300 gr (np. BackMit)
- mleko roślinne (u mnie konopne) - 250 ml
- sok ze świeżej pomarańczy - 100 ml
- rodzynki - 1/2 szklanki
- żurawina suszona - 1 szklanka
- orzechy laskowe - garść
- nerkowce - garść
- włoskie - garść
- syrop klonowy/miód/ksylitol 1 łyżka lub do smaku
- wanilia np. BioVegan lub laska wanilii
- opcjonalnie łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego (dodaje smaczku, ale ja "odchudzam" już kaloryczny mak ;-))
 
Na wierzch:
- czekolada gorzka torras stevia
- łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Spód:
Migdały zmiel w urządzeniu wysokoobrotowym na drobne kawałki, dodaj płatki owsiane, zmiel wszystko na mąkę. Dodaj sól, cynamon, olej kokosowy i zmiksuj na masę. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.

Masa makowa:
W zależności czy wolisz orzechy chrupiące czy miękkie, albo je podpraż, albo namocz. W garnku zagotuj mleko roślinne z sokiem pomarańczowym, wanilią i słodzidłem (oraz olejem kokosowym). Dodaj mak, orzechy, żurawinę, rodzynki, dokładnie wymieszaj. Zagotuj, aż mak wchłonie mleko. Spód ciasta wyjmij z lodówki. Przełóż masę na spód, dokładnie dociśnij. Upiecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok 45-55 minut. Wystudź.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej kokosowy, dokładnie wymieszaj. Polej ciasto. Na wierzchu ułóż pomarańcze pokrojone w plastry, płatki migdałów i żurawinę lub jagody goi.
Wstaw do lodówki,zeby masa zastygła :) Zajadaj :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...