środa, 25 marca 2015

Pasztet z zielonego groszku z porem i pieczarkami :-) Bezglutenowy i wegański! Dla niewegan opcja z jajkiem :-)

Dziś dla odmiany pasztet z zielonego grochu z pieczarkami i porem :) Idealnie się sprawdzi na Święta Wielkanocne :-) Prościuuutkii :-) Róbcie i jedzcie :-) :D Dla niewegan cudownie jest wrzucić do środka ugotowane na twardo jajko :) Smacznego!
 

Składniki:
 
200g zielonego groszku suchego (np.taki)
Warzywa z bulionu:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
ugotowane z dodatkiem liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego
(ziele i liść laurowy po ugotowaniu wyrzucamy) 
1/2 łyżeczki soli himalajskiej (lub do smaku)
2 pory duże (białe części)
4 duuze pieczarki lub 6 średnich albo 8 malych
3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu
łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego bio, dla niewegan masła klarowanego
czosnek niedźwiedzi lub inne ulubione zioła do posypania
 
Przygotowanie:
 
Groszek namocz na noc w wodzie, rano wypłucz i ugotuj do miękkości. Odlej wodę, wystudź. Pieczarki umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce. Białą część pora pokrój na drobną kostkę, podduś na łyżce oleju kokosowego, rzepakowego bio lub masła klarowanego. Warzywa z bulionu pokrój na mniejsze kawałki, dodaj czosnek, ugotowany groszek i zblenduj na gładką masę. Dodaj starte pieczarki, podduszonego pora, sól himalajską, pieprz, kurkumę i dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy słoność i pieprzność Ci odpowiada. Jeśli tak to dodaj mąkę z ciecierzycy i ponownie dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy  wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ulubionymi ziołami. Piecz w 175 stopniach bez termoobiegu ok 40-45 minut (proponuję sprawdzać, poniewaz każdy piekarnik jest inny).
Wszystkiego pysznego! :D



2 komentarze:

  1. Z zielonego groszku? Super! Kiedyś robiłam pastę kanapkową z jego wykorzystaniem i była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...