niedziela, 22 marca 2015

Zupa buraczano-kokosowa z rozmarynem i bazylią :-)

Wczoraj poza goframi z ciecierzycy na śniadanie nie gotowałam nic :) Dzień spędziłam na szkoleniu, zatem postanowiłam się kulinarnie zrelaksować i skorzystać z podniebiennych uroków serwowanych w VegDeli :) Za to dziś na obiad znów była jedna z moich ulubionych zup:) Krem z buraka z mlekiem kokosowym, rozmarynem i bazylią <3 :) Cudoo! Uwielbiam :D Pięknego niedzielnego wieczoru! :D:-*



Składniki:
- 1 kg buraków
- puszka mleka kokosowego
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 3-4 plasterki świeżego chilli
- garść świeżego rozmarynu
- duuuża garść świeżej bazylii
- sos tamari do smaku (opcjonalnie, lub sól himalajska)
- łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- sok z połowy dużej cytryny
- łyżka octu jabłkowego bio lub własnej roboty
- pieprz
- sól himalajska

Przygotowanie:
Buraki umyj, obierz, pokrój, zalej ok litrem wody, gotuj do miękkości. W trakcie gotowania dodaj imbir, chilli i czosnek. Gry buraki będą miękkie dodaj mleko kokosowe i zioła. Chwile podgotuj na lekkim ogniu. Dodaj sok z cytryny, trawę cytrynową, ocet jabłkowy. Zdejmij z gazu i zblenduj na krem. Dodaj sól i/lub sos tamari oraz pieprz do smaku.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...