wtorek, 21 kwietnia 2015

Bezglutenowe gofry kasztanowe :) Meega puszyste! Również wersja paleo :) Bez cukru i mleka :)

Moja nowa miłość!!! Po powrocie do własnej kuchni (chociaż portugalska była przecudowna) zamarzyły mi się gofry! Ale jakieś takie hmmm najlepiej INNE! Więc wygrzebałam z szuflady mąkę kasztanową... No i są! Pyszne! Meega puszyste! Lekko słodkie! :-) Wybornee! <3 :-) Róbcie! Jak w tygodniu krucho z czasem to koniecznie na weekendowe śniadanie :) :D
 

Składniki:
1 szklanka mąki kasztanowej
1/2 szklanki mąki z tapioki lub w wersji paleo również mąki kasztanowej
2 jajka
3/4 szklanki wody gazowanej (w razie potrzeby łyżka lub dwie więcej)
1 czubata łyżeczka ksylitolu (lub więcej jesli lubisz słodkie, ewentualnie bez dodatku słodzidła)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamienia winnego
6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
Szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka rozbić, żółtka i białka umieścić w oddzielnych miskach. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Do osobnej miski przesiać dwa rodzaje mąki (lub tylko kasztanową) dodać proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszać. Olej kokosowy leciutko podgrzać do formy płynnej. Do mieszanki mąki dodać żóltka, ksylitol, olej kokosowy oraz wodę gazowaną i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. :-) Smażyć w gofrownicy przez ok 7 minut na 5 stopniu (jeśli na Waszej gofrownicy jest ich 6).
Wprost wybornie smakują z jogurtem migdałowym i bananami posypane tartą czekoladą, ale pyszne są również oprószone jedynie ksylitolem pudrem :-)

Smakowitości! <3 <3 <3

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...