niedziela, 26 kwietnia 2015

Klopsiki z czarnej fasoli z kolendrą, chilli i pastą sezamową w soczewicowo-ryżowej picie :-) Wegańskie, bezglutenowe, pyszneee!!!!

Ostatnio chodzi za mną obiadowo coś kompletnie innego... Czarna fasola zalegała w spiżarni, wiec wcześniej już została namoczona. Nic tylko zrobić klopsiki ;-) Tym razem wyobraźnia podrzuciła mi na język smak kolendry rozgrzany nutą chilli, którą łagodzi dodatek tahini. I tak wyszły klopsiki z czarnej fasoli z kolendrą, chilli i tahini :D Hmmm... ale z czym by je tu podać....? Kilka dni temu przeglądając kuchnie z różnych regionów globu próbowałam się pocieszyć, że nie wszystkie placki i pity na świecie są pszenne.. I jak się szczęśliwie okazało oczywiście nie są. Zatem do klopsików powstały fermentowane pity z mąki ryżowej i soczewicowej :D :) Wyszły na prawdę ciekawe i ogroomnie nam smakowały :-) !!! Dlatego postanowiłam się tym smakiem z Wami podzielić :-) :-* A u Was co dziś na obiad? :-)


Składniki na pity:
Szklanka mąki z zielonej soczewicy
Szklanka mąki ryżowej (u mnie z ryżu pełnoziarnistego)
2 łyżki zakwasu z kapusty kiszonej
Duuży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
Płaska łyżeczka czarnuszki
Sół himalajska (ok 1/3 do 1/2 łyżeczki)
Woda - ile wchłonie mąka
Nieco masła klarowanego (dla niewegan) lub oleju kokosowego (dla wegan i nie tylko) do smażenia

Składniki na klopsiki:
200g czarnej fasoli
Średnia biała cebula
Średnia czerwona cebula
Łyżeczka czarnuszki
Dwa ząbki czosnku
1/3 łyżeczki chilli
Sól himalajska do smaku 
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżka tahini
Duża garść natki pietruszki
Duża garść kolendry
Czubata łyżka mąki ryżowej lub gryczanej
Sok z połowy cytryny
Pół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej
Masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Do podania:
Mieszanka ulubionych sałat
Pomidorki cherry lub daktylowe

Sos z pasty sezamowej:
Łyżka tahini
Sok z połowy cytryny
Łyżka oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
Sól himalajska
Szczypta kurkumy


Przygotowanie:

Pity:
Dzień wcześniej wymieszaj mąkę ryżową (u mnie pełnoziarnista) z mąką z zielonej soczewicy. Dodaj letniej wody ile wchłonie mąka. Ma powstać gęsta masa, jak zakwas chlebowy. Dodaj zakwas z kapusty kiszonej. Wymieszaj, odstaw na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia przed przyrządzaniem dodaj do masy wyciśnięty czosnek, czarnuszkę, sól himalajską i jeszcze trochę wody. Tym razem masa powinna być rzadsza, ale nie tak płynna jak na naleśniki. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej kokosowy. Wylej ok 3, 4 łyżki ciasta i rozsmaruj robiąc łyżką coraz większe okręgi. Smaż do momentu jak placek zacznie odchodzić od patelni.Przełóż na drugą stronę. 

Klopsiki z czarnej fasoli:
Dzień wcześniej namocz fasolę. Następnego dnia odlej wodę, nalej świeżą i ugotuj fasolę do miękkości (ok 60 minut). Ugotowaną fasolę odlej, przełóż do miski lub urządzenia wysokoobrotowego,dodaj czosnek, chilli, sól himalajską, tahini, oliwę, sok z cytryny, trawę cytrynową i zblenduj na gładką masę. Cebulę posiekaj w kosteczkę, podsmaż na wodzie lub maśle klarowanym, albo oleju kokosowym na lekko złoty kolor. Natkę pietruszki i kolendrę umyj, drobno posiekaj. Cebulę, natkę, kolendrę, czarnuszkę i mąkę dodaj do masy z fasoli. Dokładnie wymieszaj. Małą łyżeczką nakładaj masę na dłonie i formuj kulki. Smaż na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. 

Sos:
Tahini, oliwę, sok cytryny umieść w miseczce. Dodaj wyciśnięty czosnek, sól himalajską (do smaku) i szczyptę kurkumy. Dokładnie wymieszaj :)

Podanie:
Pitę przełóż na talerz. Na wierzchu umieść mieszankę wybranych sałat i pokrojone pomidorki koktajlowe (możesz dodać kilka piórek czerwonej cebulki). Na sałacie ułóż 3-4 klopsiki. Polej sosem z tahini. Złóż na pół i zajadaj! :D :) 
Smakowitości! :)

Samych cudów Wam życzę! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...