czwartek, 30 kwietnia 2015

Pizza gryczana z pieczonym burakiem, glazurowaną gruszką, orzechami włoskimi i rukolą! Bezglutenowa zdrowa pyszność bez dodatku drożdży!

Zwiariowałam na punkcie tej pizzy! Ciasto zostało zrobione z mąki gryczanej. Z jednej strony jest zupełnie inne niż tradycyjne. Przede wszystkim zrobiłam je bez drożdży. Zatem jest taką mieszanką pomiędzy ciastem na tartę a pizzą. Z drugiej strony idealnie wprost komponuje się z burakiem. I mimo,że nie jem pszenicy, to nie wyobrażam sobie nawet tak idealnie dopasowanego tradycyjnego ciasta do pieczonych buraków ułożonych ciasno na wierzchu pizzy. :-) Lekko słodka, lekko, kwaskowa, lekko pikantka :-) :D I co najważniejsze. Bezglutenowa, bez cukru, bez nabiału :) Musicie spróbować!
 

SKŁADNIKI:
 
Na ciasto:
(wersja bez drożdży)
1 i 1/4 szklanki kaszy gryczanej białej (lub mąki gryczanej)
3/4 szklanki mąki z tapioki lub teffu
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek dobrej jakości
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Czubata łyżeczka rozmarynu

Na wierzch:
2 duże buraki
Gruszka
Świeża rukola
Dwie garście orzechów włoskich
Dwie garście słodkich pomidorków daktylowych

Sos:
Dwie łyżki tahini
Łyżka oliwy z oliwek
Sok z małej cytryny
Pół łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodzidła)
Dwie szczypty chilli
Sól himalajska (do smaku)
Pieprz (do smaku)
W razie potrzeby nieco wody

PRZYGOTOWANIE:
Buraki dokładkie wyszoruj, zawiń w papier do pieczenia lub wstaw do naczynia żaroodpornego i upiecz do miękkości (ok 50-60 minut). Wystudź. Mąkę gryczaną i z tapioki przesiej (dla leniwych nie jest to obowiązkowe ;-)) i przesyp do miski, dodaj sól himalajską oraz rozmaryn, dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę i wodę. Zagnieć ciasto (ok 10 minut). Rozwałkuj pod papierem do pieczenia posypując stolnicę mąką. Buraki obierz, pokrój na plasterki, ułóż ciasno na cieście. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok 10-12 minut. Gruszkę umyj, pokrój w kostkę (możesz obrać, ale ja osobiście lubię ze skórką). Podduś na patelni z dodatkiem syropu klonowego. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni na najmniejszym ogniu. Przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. W razie jakby był za gęsty dodaj nieco wody. Pizzę wyjmij z piekarnika. Na burakach ułóż gruszkę, pokrojone w plasterki pomidorki, rukolę i orzechy włoskie. Polej sosem i zajadaj :) :D

Pyszności Wam życzę !! :-) Smacznego!!
 

2 komentarze:

  1. świetne pizza - na pewno taką wypróbuję, idealnie zgrane smaki - to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...