Bananowo-kokosowe pankejki, bezglutenowe, bez cukru, paleo, wegetariańskie, pyyszneee!!!

Tak na tarasie świętowaliśmy ostatni sobotni poranek! I podobnie będziemy świętować jutrzejszy (o ile nas deszcz nie złapie ;-)) Z pankejkami bananowo-kokosowymi w wersji wegetariańskiej paleo :D :) <3
Ajjjjjjj wprost uwielbiam je!!! Życzę Wam pięknego piątku, jeszcze piękniejszego sobotniego poranka i cudownego całego weekendu!! :-*


SKŁADNIKI:
Na 6 sztuk (porcja dla 1 osoby, jak na zdjęciu)

Średni banan
1 duże jajko od radosnej kurki
Łyżka mąki kokosowej odtłuszczonej
1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie konopne)
Szczypta sody (opcjonalnie)
Nieco oleju kokosowego do smażenia (mi wystarcza 1/3 łyżeczki)
Do podania:
Jogurt roślinny (u mnie domowy z nerkowców) ze szczyptą wanilii (ewentualnie mozesz osłodzić łyżeczką syropu klonowego lub miodu)
Świeże mango
Jagody goji
Czekoladowe balsamico
Wiórki kokosowe
Listki świeżej mięty


PRZYGOTOWANIE:
Banana obierz, zblenduj na mus, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Smaż placuszki na niewielkim ogniu pod przykrywką. Delikatnie przekładaj na drugą stronę. Przed przełożeniem upewnij się,że placki się dokładnie uzmażyły. To jest bardzo ważny punkt, ponieważ innym wypadku przy przekładaniu mogą ci się rozpaść. Jogurt wymieszaj z wanilią i ewentualnie z syropem lub miodem. Usmażone placuszki przekładaj łyżką jogurtu. Na plackach ułóż świeże mango pokrojone w kostkę, jagody goji lub inne ulubione owoce. Polej czekoladowym basamico lub wybranym sosem czekoladowym, posyp wiórkami kokosowymi, udekoruj listkiem mięty.
Zajadaj ze smakiem :-) <3 :-*



Komentarze

  1. Wow, wyglądają cudownie!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty