wtorek, 19 maja 2015

Kalafiorowa zupa curry z ciecierzycą, wegańska pyszność :)

Wieczorową porą sprzedam Wam plan na jutrzejszy obiad <3 :D Pyyszna zupa kalafiorowa curry z ciecierzycą :-) Love it! 
Macie ochotę? Brr ja zgłodniałam...



SKŁADNIKI:

1 średni kalafior
Marchewka
Pietruszka
Kawałek selera
3-4 ząbki czosnku
Cebula
200ml mleka kokosowego
Duża garść natki pietruszki
Duża garść kolendry
Przyprawa ekologiczna curry (u mnie dary natury) ok 2-3 łyżeczki (zależnie od gustu)
Opcjonalnie nieco kurkumy
Pół łyżeczki kolendry mielonej
Szczypta chilli w zależności od gustu
Sól himalajską i/lub sos sojowy tamari (bezglutenowy) do smaku
Szklanka suchej ciecierzycy
Nieco oleju kokosowego 
Szczypta wodorostu kombu (dla lepszej strawności ciecierzycy)



PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w wodzie. Pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę do miękkości (ok 40 minut) z dodatkiem kombu. Warzywa umyj, obierz. Marchewkę, pietruszkę, seler zalej litrem wody. Zagotuj do miękkości. Gdy warzywa będą robić się miękkie dodaj pokrojonego na kawałki kalafiora. Cebulę i czosnek podduś na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Dodaj do warzyw. Po kilku minutach dodaj mleko kokosowe. Zagotuj. Dopraw zupę przyprawą curry, kolendrą mieloną, chilli, solą lub sosem sojowym, kurkumą. Podgotuj na małym ogniu jeszcze chwilę. Odstaw. Zblenduj na krem. Natkę pietruszki i zieloną kolendrę posiekaj. W raz z ciecierzycą dodaj do zupy :-) Podgrzej i zajadaj :-)
Uwieeelbiam tą zupę! :D :) 
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...