wtorek, 5 maja 2015

Kasztanowo-kokosowe pankejki na śniadanie!! Bezglutenowe, paleo, bez cukru. :-) :D

Jestem totalną fanką pankejków w każdej formie!!!! (Z wyjątkiem tych z mąki pszennej z mlekiem krowim ;-) :P ) Niedawno uraczyłam się kolejnym szybkim wymysłem pankejkowym (codziennie pankejki są inne, postaram się wrzucać wszystkie opcje w ramach inspiracji ;-)) Tym razem były to kokosowo-kasztanowe placuszki w wersji paleo czyli z jajkiem :) Za to cudownie bezglutenowe i oczywiście bez dodatku mleka krowiego i cukru :-) Naszła mnie ochota na dodanie do nich tony owocków :) :D Wybierzcie te które lubicie. Możecie też zjeść pankejki tylko skrapiając syropem klonowym :) Polecam :) Zdrowo i fitnessowo :)


Składniki:
2 czubate łyżki mąki kokosowej
3 czubate łyżki mąki kasztanowej
2 jajka od radosnych wiejskich kurek
Pół szklanki mleka roślinnego (w razie potrzeby trochę więcej, zależy jak bardzo czubatych łyżek mąki użyjesz ;-) ciasto powinno być nieco płynne, ale jednocześnie gęste :))
2 szczypty sody
Szczypta wanilii
Nieco oleju kokosowego do smażenia (mi wystarcza 1/4 łyżeczki jedynie przed pierwszym smażeniem)
Opcjonalnie łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła (nie użyłam, owoce są wystarczająco słodkie:)
 
Do podania:
Świeże owoce (u mnie kiwi, swietne z bananem), tahini , syrop klonowy, orzechy, kruszonka czekolada bez cukru, wiórki kokosowe, jagody goi. U mnie też własny dżem malinowy i jagodowy na ksylitolu, chociaż bez dżemu są chyba nawet lepsze :-)


Przygotowanie:
Jajka rozbij do miski i roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj przesiane mąki (lub nie przesiane, jeśli wolisz bardziej leniwą wersję ;-)) sodę, wanilię, mleko roślinne, ewentualnie słodzidło. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej nieco oleju kokosowego. Smaż placuszki wykładając jedną łyżkę ciasta. Najlepiej na niedużym ogniu pod przykryciem. Podawaj z owocami i/lub syropem klonowym/tahini :)
 
 

2 komentarze:

  1. Ja też oszalałam na punkcie placków :D Wiem co czujesz :D Zasmaczyście wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam dodać przyprawy do pierników!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...