środa, 27 maja 2015

Naleśniki czekoladowe - karobowe z sorgo z masłem migdałowym i owocami! Bezglutenowe, bez cukru i nabiału :) :D

Środaa! Mały piątek ;-) Ja jutro i pojutrze się intensywnie szkolę :) Węc przygotowuję się już do weekendu :D :) A w weekend może naleśniki?? :) Tym razem karobowe (lub czekoladowe z sorgo :)) Kolejnej wyjątkowej maki bezglutenowej :) Polecam!




SKŁADNIKI (na ok 10 naleśników):
1 szklanka i 1 czubata łyżka mąki z sorgo
2 łychy surowego karobu (mąki z karobu) lub surowego kakao
2 jajka
1 i 3/4 szklanki wody gazowanej lub mleka roślinnego (lub pół na pół)
1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
Szczypta wanilii
Nieco oleju kokosowego do smażenia (u mnie ok 1/4 łyżeczki przed pierwszym smażeniem)

 Do podania:
Masło migdałowe
Dowolne ulubione owoce. U mnie akurat banany (jem je, ale staram się nie przesadzać, to jednak sprowadzona, nie koniecznie zdrowa żywność) i wiśnie liofilizowane, cudowne będą ze świeżymi wiśniami!
Sos czekoladowy lub czekoladowe balsamico (bio, bez cukru)
Wiórki kokosowe niesiarkowane

PRZYGOTOWANIE:
Jajka roztrzep widelcem. Mąkę przesiej (lub nie jesli wolisz wersję na leniucha;-)), wymieszaj w misce z karobem/kakao, wanilią i ksylitolem. Dodaj wodę lub mleko oraz roztrzepane jajka, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Smaż na małym ogniu z niewielką ilością oleju kokosowego. Przy przekręcaniu upewnij się,że naleśnik jest dobrze uzmażony,żeby się nie rozpadł. Podawaj nalesniki na ciepło z owocami posmarowane masłem migdałowym :) Zwiń w rulon, posyp wiórkami kokosowymi, udekoruj suszonymi lub swieżymi owocami i czekoladowym balsamico bez cukru :) Smacznego!!







3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...