piątek, 8 maja 2015

Zapiekane jajka z pieczarkami i szpinakiem!

Jajeczka od zdrowych kurek ciąg dalszy! Cudowne weekendowe szybkie i proste śniadanie :D <3 Zapiekane jajka z pieczarkami i szpinakiem, kolejnymi miłościami mojego podniebienia! :) Fantastycznie się je zajada rano we dwoje :) Po prostu pyszności!  
 

SKŁADNIKI:
(na 4 foremki dla dwóch osób):
 
4 jajka od radosnych kurek
4 pomidory daktylowe
świeży szpinak
biała cebula
2 duże pieczarki lub 4 małe
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki/bazylii/kolendry
sól himalajska
pieprz
pomidory suszone drobniutkie (suche, przyprawa)
4 szczypty kurkumy
szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
masło klarowane (najlepiej od Palce Lizać) lub inny tłuszcz do posmarowania foremek

 
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyj. Pieczarki i cebulę obierz. Cebulę pokrój w kosteczkę. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki. Szpinak porwij na mniejsze kawałki lub posiekaj. Cebulę podsmaż na wodzie lub odrobinie masła klarowanego, albo innego wybranego tłuszczu. Dodaj pieczarki i szpinak. Odrobinę posól i chwilkę podsmaż. Nagrzej piekarnik do 185 stopni (bez termoobiegu). Zioła posiekaj. Pomidorki przekrój na połówki. Foremki wysmaruj masłem klarowanym lub innym wybranym tłuszczem. Nastepnie przełóż do nich pieczarki, szpinak i cebulkę. Dodaj świeże, posiekane zioła. Na nie rozbij jajka. Na jajkach ułóż połówki pomidorów i lekko dociśnij. Posyp całość suszonymi pomidorami, solą himalajska, pieprzem i szczyptą kurkumy. Zapiecz w piekarniku aż jajka się zetną :)
Smacznego :D
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...