środa, 3 czerwca 2015

Banalnie proste i szybkie placki z cukinii. Bezglutenowe, wegetariańskie, pyyszne!

Jakoś już tak mam,że uwieeelbiam cukinię :) Uwielbiam też proste, pyszne i zdrowe przepisy! Dlatego dziś podsunę Wam przepis na moje ulubione, najprostsze placki z cukinii i mąki z ciecierzycy :) Może skorzystacie w długi weekend! :) Smacznego! :-) <3
 



SKŁADNIKI:
 
Cała średnia cukinia
2 radosne jajka
4 łyżki mąki z ciecierzycy
Pół łyżeczki sody (opcjonalnie dla pulchności)
2-4 ząbki czosnku (zależnie od wielkości i preferencji smakowych)
Garść natki pietruszki
Garść suszonych pomidorów (opcjonalnie)
Ok 1/4 do pół płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub do smaku (w wersji bez suszonych pomidorów dodaj więcej soli)
Pieprz do smaku
Szczypta kurkumy
Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE
Cukinię zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, nieco posolic i odstawić. Do osobnej miski rozbić jajka, roztrzepać widelcem. Czosnek wycisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Przesiać mąkę z ciecierzycy, dodać do jajek. Dodać również wyciśnięty czosnek, natkę, sól, pieprz, kurkumę i dokładnie wymieszać. Ze startej cukinii odlać wodę do szklanki, dodać cukinie co masy i również dokładnie wymieszać. W razie gdyby masa na placki była za gęsta dodać nieco wody z cukinii. Na patelni rozgrzać 1/4 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego. Wyjmowac masę łyżka formując placki. Smażyć kilka minut z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać z kiełkami, pomidorami, lub innymi ulubionymi warzywami :)
 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...