wtorek, 9 czerwca 2015

Cudowna zupa z pokrzywy :-) Ostatnia chwila!

Jeśli znajdziecie gdzieś jeszcze pokrzywę, która nie zakwitła to skorzystajcie z ostatniej chwili zrobienia z niej pysznej i zdrowej zupy! :) :D Zupa jest wegańska :) Ja ją podałam akurat z jajkiem, bo tak lubię. Weganie mogą ją podać z kiełkami, pestkami dyni czy słonecznika :) Smacznego :)
 

SKŁADNIKI:
Ok ćwierć kg pokrzywy
Marchewka
Pietruszka
Kawałek selera
Ziemniak (opcjonalnie, ja mam alergię więc pomijam ten skladnik)
Cebula
Liść laurowy
Ziele angielskie
Szklanka mleka kokosowego
Łyżeczka kozieradki
Pół łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego
Sól himalajska
Pieprz
Garść koperku
 
Do podania:
Jajko (jedno na porcję) - dla nie wegan
Kiełki (brokuła, rzodkiewki lub lucerny) lub rzeżucha
Ewentualnie pestki dyni  lub słonecznika

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obierz i pokrój. W garnku rozgrzej nieco oleju kokosowego lub masła klarowanego. Dodaj cebulę, lekko podsmaż. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniak) umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej ok 1,5 litra wody. Zagotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kozieratkę. Gotuj aż warzywa zmiękną. Pokrzywę umyj i pokrój na mniejsze kawałki (uważaj,żeby się nie pokłuć ;-)) Wyjmij z bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj pokrzywę. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe, sól himalajską i pieprz. Zblenduj zupę na gładki krem. Koperek umyj i posiekaj. Dodaj po zblendowaniu zupy. W razie potrzeby dopraw solą himalajską i/lub pieprzem :) 
Zupę podawaj z ulubionymi kiełkami, jajkiem na twardo, delikatnie podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
:-)
 





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...