czwartek, 18 czerwca 2015

Kokosowo-jaglany orzeźwiający placek z rabarbarem, banalnie prosty, bezglutenowy, wegański, bez cukru :)

Kochani! Słoneczko świeci! Warzywa i owoce w rozkwicie! A ja takie orzeźwiające i energetyczne śniadanie ogarniam :) Na deser też daje radę :) 
Jaglany placek z rabarbarem :D :) 
Normalnie poranna bryza z nutką mięty <3 <3 <3







SKŁADNIKI:
1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
4,5 szklanki wody
5 czubatych łyżek mąki kokosowej
1/2 łyżeczki wanilii
3 szklanki wody
500 g rabarbaru
400 ml mleka kokosowego nie za tłustego
pół szklanki ksylitolu + czubata łycha na wierzch
na wierzch listki mięty
do podania jogurt naturalny roślinny lub mleko kokosowe

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną wypłucz i ugotuj w 2 i pół krotnej ilości wody. Gotuj 10 minut, odstaw do wchłonięcia pozostałej wody. Rabarbar umyj, obierz, pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Kaszę przełóż do urządzenia wydokoobrotowego. Dodaj mleko kokosowe, ksylitol, wanilię i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj mąkę kokosową i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij. Na wierzchu ciasno ułóż rabarbar. Posyp ksylitolem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz bez termoobiegu przez ok 40 minut. Przed podaniem udekoruj listkami mięty. Podawaj z roślinnym jogurtem naturalnym :D <3



1 komentarz:

  1. Czy mleko kokosowe można zastąpić innym roślinnym?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...