poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kwiaty robinii (akacji) w cieście naleśnikowym z lodami bakaliowymi :) Bez glutenu, cukru i mleka :)

Dziś kilka słów o znanych wszem i wobec kwiatach akacji :) Jak się ostatnio szczęśliwie dowiedziałam dzięki wyjątkowej czytelniczce Ani akacja w Polsce nie rośnie, a drzewo nazywane przez nas błędnie akacją to robinia. Robinia ma jadalne jedynie cudowne kwiaty. Poza kwiatami jest dla człowieka trująca. Ostatnio genialna Iw, znana bliżej jako Matka Smakoterapia (zachęcam do śledzenia bloga, jest na prawdę ŚWIETNY, a Iw kocham za wiedzę i zdolności kulinarne :):):) zachęciła mnie do przygotowania tejże potrawy oferując przepiękne kwiaty akacji z własnego ogrodu. Uwaga! To śniadanie było absolutnie wyjątkowe!!! Dlatego chciałam się tym z Wami podzielić. Niestety w ciągu kilku dni kwiaty robinni zebrały się do opadania... Nie mniej jednak można wszystkie kwiaty jadalne przyrządzić w ten sam sposób :) Czyli w zdrowym cieście naleśnikowym :)
Róbcie u poczujcie się wyjątkowo :) <3 :-*
 





SKŁADNIKI:
 
Pęk kwiatów akacji (świetnie nadadzą się również inne kwiaty jadalne)
 
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki mąki z sorgo lub gryczanej lub ryżowej (opcjonalnie kukurydziana da radę jeśli nie boisz się gmo lub nie masz alergii)
3/4 szklanki wody gazowanej
3/4 szklanki mleka roślinnego (kokosowe lekkie lub konopne)
1 duże jajko
szczypta soli
łyżka słodzidła (ksylitol, erytrol, syrop klonowy, daktylowy, miód - jeśli dajesz płynne słodzidło daj mniej wody)
1/3 łyżeczki wanilii
szczypta soli himalajskiej
szczypta sody (opcjonalnie)
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia - na czubek łyżeczki
 
Lody bakaliowe:
Puszka pełnotłustego mleka kokosowego
1/2 łyżeczki wanilii lub aromatu waniliowego eko
Dowolne bakalie (po garści: orzechy laskowe, nerkowce, migdały oraz rodzynki)
Ciemny rum
Ksylitol lub inne słodzidło (miód, syrop daktylowy lub klonowy) 1-2 łyżki lub do smaku

PRZYGOTOWANIE: 

Naleśniki:
Kaszę jaglaną upraż w suchym garnku lub na patelni, wystudź i zmiel dokładnie na mąkę. Wymieszaj z mąką z sorgo lub z gryki (jeśli robisz ją sama to grykę podpraż i również z miel) lub ryżu (j.w.) Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj lub bardzo dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej nieco oleju kokosowego. Kwiaty mocz w cieście i wykładaj od razu na patelnię. Usmaż z obu stron na lekko złoty kolor.

Lody bakaliowe:
Jeśli uzywasz płynnego słodzidła to po prostu wymieszaj dokładnie mleko kokosowe z pozostałymi składnikami. Jeśli używasz ksylitolu i laski wanilii to podgrzej mleko razem z ksylitolem i wanilią, dokładnie wymieszaj, aż ksylitol sie rozpuści, następnie wystudź.
Całą masę przelej do maszynki do lodów lub przełóż do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, albo ostatecznie folią i wstaw to zamrażalnika. Jeśli nie korzystasz z maszynki do lodów to pamiętaj,żeby lody co jakiś czas zamieszać.

Ciepłe kwiaty w cieście podawaj z lodami i świeżymi truskawkami :) <3

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...