piątek, 26 czerwca 2015

Lekkie wegańskie sajgonki z tempehem i boczniakami :)




Hejjj Kochani! Dziś przed weekendem propozycja na szybko! Uwielbiam szybkie i zdrowe dania! :) Tu co prawda wsparłam się gotowym papierem ryżowym, ale cóż. Czasem człowiek nie ma czasu i musi... Musi bo inaczej się udusi, czy go skręci z głodu, jak kto woli ;-) :D Banalne springrollsy w wersji vegan :D <3 Jamiii!!!!





SKŁADNIKI:
Papier ryżowy (tyle sztuk ile zjesz springrollsów)
Tempeh ekologiczny z uprawy non gmo
Boczniaki
Rzodkiewka (możesz użyć również białej rzodkwi)
Kiełki - u mnie brokuła, mogą być z fasoli mung
Kapusta pekińska
Szczypiorek


Marynata:
Nieco oleju np. kokosowego (jesli chcesz zdrowo) lub ryżowego (jeśli chcesz bardziej orientalnie)
Sos sojowy
Sok z połówki cytryny
Sok z połówki limonki
Łyżeczka ksylitolu lub innego zdrowego słodziła


Sos:
Sok z całej cytryny
Łyżeczka ksylitolu/miodu/agawy
Nieco sproszkowanego imbiru
Czubata łyżka masła migdałowego (lub orzechowego)
Nieco wody do uzyskania konsystencji dipu
Sól himalajska do smaku

 
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj marynatę, wymieszaj wszystkie składniki. Tempeh i boczniaki pokrój w paski i zamarynuj wdzień cześniej w marynacie, najlepiej na noc lub minimum kilka godzin. Następnego dnia usmaż tempeh i boczniaki. Pokrój pozostałe warzywa w spłupki. Papier ryżowy zamocz w ciepłej wodzie, przełóż na deskę lub talerz. Ułóż na papierze wszystkie składniki i zwiń jak krokieta :) Przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. W razie potrzeby dopraw solą himalajską. Sajgonki podawaj z sosem :) Smacznego!!!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...