piątek, 11 marca 2016

Mini serniczek wegański z nerkowców z musem karobowym i borówkami, bezglutenowy, bez cukru.

Dla tych, którzy jeszcze nie widzieli i nie robili! Cudniasty deser wegański! Miniserniczek z nerkowców :) :) :) Oooo jaaaaa! Niebo w gębie!!!



Skladniki: 

 Warstwa "serowa":
- orzechy nerkowa ok 1/3 szkl na dwie porcje
- sok z cytryny...

- nieco mleka roslinnego
- troszkę ziarenek wanilii
- ksylitol/ miód/cukier kokosowy lub inne slodzidlo 

 Warstwa górna:
- daktyle
- kakao lub karob
- nieco oleju koko
- woda
- dwie garście borówek
- listki melisy do dekoracji


Przygotowanie: 
 
Warstwa "serowa":
Nerkowce moczymy przez noc lub kilka godzin, odlewy wodę, dodajemy pozostałe składniki (słodzidło wg własnego uznania) i dokładnie blendujemy na gładki krem. Wylewamy do foremki/miseczki. Wstawiamy do lodówki. 
 
Warstwa górna:
Daktyle wrzucamy do kubka, zalewamy goracą wodą. Jak zmiekną dodajemy pozostałe składniki, blendujemy na krem. Polewamy serniczek, na wierzchu układamy borówki (lub inne owoce). Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy. I wciągamy aż się uszy trzęsą!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...