piątek, 18 marca 2016

Proteinowe ciasto z fasoli i buraków :) Bez glutenu, cukru, nabiału :) z jajkami ;)

Co prawda jajek już nie jem, ale zostało mi parę przepisów z jajkami w zanadrzu ;) No i weź i się nie podziel ;) Podsyłam zatem przepis na proteinowe ciasto z fasoli i buraków :)
Następne będzie w wersji bez jaja :)
Smacznego!
 

 
SKŁADNIKI:
90g odżywki bialkowej (u mnie wegańska z brązowego ryżu)
Szklanka fasoli (u mnie czarne oczko) 
Dwa buraki
Pół łyżeczki wanilii
3 czubate łychy kakao/karobu
1 i 1/2 szklanki mleka (u mnie konopne)
1 jajko
3 białka
3 łychy ksylitolu
8 daktyli opcjonalnie
Łyżeczka kamienia winnego
Łyżeczka sody
Bezmleczna czekolada bez cukru
Nieco oleju kokosowego
Płatki migdałowe/jagody goji do dekoracji

 
 
PRZYGOTOWANIE:
Buraki umyj, obierz, zawiń w papier do pieczenia i upiecz (ok 45 minut, 200 stopni). Fasolę namocz dzień wcześniej i ugotuj do miękkości. Możesz użyć również fasoli z puszki. Daktyle namocz w gorącej wodzie. Ksylitol utrzyj z wanilią i żółtkiem. Buraczki pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj fasolę i odsączone daktyle, zmiksuj na gładką masę. Dodaj odżywkę białkową, karob lub kakao, żółtko z ksylitolem i wanilią, kamień winny, sodę, dokładnie wymieszaj. Białko zmiksuj ze szczyptą soli himalajskiej na puszystą pianę. Wymieszaj z ciastem. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 35 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka). Wystudź ciasto. Przygotuj polewę. Rospuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej kokosowy, wymieszaj na gładko. Polej ciasto polewą, udekoruj płatkami migdałów i jagodami goji. :)

2 komentarze:

  1. Kurcze, przepis świetny! Ale jeszcze bardziej zachwyciło mnie to białko z brązowego ryżu, pierwszy raz słyszę o takim produkcie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...