sobota, 28 maja 2016

Placki ziemniaczane ze szpinakiem, bezglutenowe, weganskie!

Dziś na ten cudowny upał naszło mnie na szpinak, Sebastiana dla odmiany naszło na ziemniaki ;-) Zatem trzeba było gdzieś w połowie połączyć nasze dwie ochoty :-p I tak powstał pomysł na genialne placki ziemniaczane ze szpinakiem i sosem czosnkowym z suszonymi pomidorami! Pyszności! Róbcie! Polecam!



 


Składniki:
Ziemniaki - ok 1kg
Szpinak - ok 3-4 duże garści 
Duży ząbek czosnku
Maka teff - 2 łyżki  (20g)
Płatki owsiane bezglutenowe - 2 łyżki 
Łyżeczka soli himalajskiej
Łyżka zmielonego, odtluszczonego siemienia lnianego
Pół łyżeczki pieprzu
Dressing:
Ok 2/3 szklanki mleka kokosowego lub weganskie śmietanki 
Ząbek czosnku
Suszone pomidory - przyprawa 
Czosnek niedźwiedzi suszony
Sól himalajska

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce, następnie przełóż do miski. Jeśli używasz thermomixa to pokrój ziemniaki i umieść je w kielichu. Szpinak umyj, zmiksuj z ząbkiem czosnku. Przełóż do miski ze startymi zmieniakami. Dodaj pozostale skladniki i dokladnie wymieszaj. Jeśli korzystasz z thermomixa to umieść wszystkie składniki w kielichu i zmiksuj na 5 obrotach przez ok 15 sek używając kopyrstki. Smaż placki przekładając na patelnie po jednej łyżce masy na maśle klarowanym (niewegan) lub oleju kokosowym (vegan). 
Przygotuj dressing. Wymieszaj mleko kokosowe lub wegańską śmietankę z wciśnięty ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Dodaj soli do smaku. Polewa sosem gotowe placki :-)

1 komentarz:

  1. Mega pysznie to wygląda. Proszę zajrzyj do mnie jeśli wysyłasz kupony lotto to ta stronka ci się przyda multi mutli przez internet

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...