niedziela, 1 maja 2016

Zdrowy pieciowarstwowy torcik lodowy! Bez glutenu, cukru i nabiału!

No to przedstawiam Wam przepis na dzisiejszy rozpustny torcik lodowy! Mistrzostwo! Róbcie i zajadajcie! W końcu mamy majówkę :-) Uściski słoneczne!
PS.  Przepraszam za jakość zdjęcia,  ale było robione na szybko z telefonu. Bałam sie, że w ogóle nie zdążę z fotką przed pochłonięciem tego cuda :p



Skladniki:

Warstwa 1 (od dołu)
Ok pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych
Lacznie pół szklanki daktyli i rodzynek (generalnie proporcje obojętne,  u mnie pół na pół)
Łyżeczka oleju kokosowego
Łyżka kakao lub karobu

Warstwa 2
3 dojrzałe banany
Porcja (30g) odżywki białkowej waniliowej lub jakichkolwiek protein np.weganskich (u mnie waniliowa słodzona stevią, może być dowolna, ale zapewne trzeba będzie masę nieco doslodzić wybranym zdrowym slodzidłem oraz dodać niezobowiązujące ziarenek wanilii lub olejku waniliowego)

Warstwa 3 
4 czubate łyżki dowolnego, ulubionego masła orzechowego lub migdałowego
1/4 szklanki syropu daktylowego, miodu lub namoczonych i zblendowanych na mus daktyli

Warstwa 4
Puszka śmietanki kokosowej
2 łyżki ksylitolu zmiksowanego na puder (np w młynku do kawy)

Warstwa 5
Pol tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru np torras stevia
Łyżka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE:
Foremke wyłożyć folią kuchenną. Daktyle i rodzynki namoczyć w się olej wodzie, zmiksować z płatkami owsianymi, olejem kokosowym i kakao/karobem na mase. W razie potrzeby dodać nieco wody z moczenia daktyli. Przełożyć masę do foremki oraz docisnąć. Wstawić do zamrażalnika.
W międzyczasie przygotować druga warstwę. Banany zmiksować z odżywki bialkową/proteinami  (i ewentualnie z wanilią i słodzidłem) na mus. Wyjąć foremki z zamrażalnika. Wylać masę i ponownie wstawić do zamrażalnika.
Przygotować trzecią warstwę. Masło orzechowe zmiksować z syropy daktylowym/miodem. Wyjąć foremki,  wyłożyć warstwę, wstawić do zamrażalnika.
Przygotować czwartą warstwę. Śmietankę kokosową (schłodzoną) ubić z ksylitolem pudrem. Wyłożyć do formy, wstawić do zamrażalnika.
Przed podaniem wyjąć lody z zamrażalnika. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać olej kokosowy. Wymieszać.  Wylać na lody. Poczekać aż wystygnie. Kroić torcik na słuszne kawałki i zjadać :-) 
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...