poniedziałek, 25 lipca 2016

Placki z cukinii oraz kus kus z kalafiora, wegańskie lub wegetariańskie, bezglutenowe, zdrowe, przepyyyszneee!

Dziś praca w domu wre! Ale człowiek też jeść musi. Co jednak przyrządzić na szybko, ale jednocześnie pysznie i zdrowo? Placuchy z cukinii i kus kus z kalafiora okazały się strzałem w 10 :-)
Wciągnięte lubieżnie z zielonym, pysznym ogórasem od Dobrodzieja i zielonymi oliwkami <3 :) Absolutne niebo!!!



PLACKI Z CUKINII

Cała średnia cukinia

2 radosne jajka lub dwie łyżki siemienia lnianego odtłuszczonego lub mąki z tapioki
4 łyżki mąki z ciecierzycy
Pół łyżeczki sody (opcjonalnie dla pulchności)
2-4 ząbki czosnku (zależnie od wielkości i preferencji smakowych)
Garść natki pietruszki
Ok 1/4 do pół płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub do smaku
Pieprz do smaku
Szczypta kurkumy
Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cukinię zetrzyj na tarce. Przełóż do miski, nieco posól i odstaw. Do osobnej miski rozbij jajka, roztrzep widelcem lub w wersji wegańskiej siemię lniane wymieszaj z trzykrotną ilością ciepłej wody. Czosnek wycisnij przez praskę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Przesiej mąkę z ciecierzycy, dodaj do jajek. Dodaj również wyciśnięty czosnek, natkę, sól, pieprz, kurkumę i dokładnie wymieszaj. Ze startej cukinii odlej wodę do szklanki, dodaj cukinię co masy i również dokładnie wymieszaj. W razie gdyby masa na placki była za gęsta dodaj nieco wody z cukinii. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane. Przekladaj masę łyżką na patelnię formując placki. Smaż kilka minut z obu stron na lekko złoty kolor. Podawaj z kus kursem z kalafiora lub ulubionymi warzywami.
KUS KUS Z KALAFIORA
Składniki:
Pół dużej główki kalafiora lub jedna mała
Pęczek koperku
100g orzechów włoskich
Olej z orzechów lub oliwa z oliwek - kilka łyżek
Czosnek
Sok z połowy cytryny
Sól himalajska
Ewentualnie olej kokosowy lub masło klarowane dla nie vegan ;)
Przygotowanie:
Kalafiora dobrze umyj. Podziel na różyczki i podsmaż na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Przełóż do urządzenia wysokoobrotowego. Orzechy delikatnie podpraż na nie za gorącej patelni. Przełóż do urządzenia wysokoobrotowego. Dodaj koperek, olej lub oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i zmiel na drobne kawałki. Jeśli nie posiadazs urządzenia wysokoobrotowego posiekaj wszystkie skłądniki, przełóż do miski i wymieszaj doprawiając solą himalajską. Podawaj jako dodatek do potraw np. placuszków z cukinii :) :) :) Zajadaj ile wlezie ;) :p

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...